05.07.2016

Otvorena izložba "NATO agresija 1999- Da se ne zaboravi"



KLIKNITE OVDE ZA VIRTUELNU TURU KROZ GALERIJU !


U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena izložba autora akademskog slikara Milena Čuljića  – „Agresija NATO 1999 – Da se ne zaboravi”, koju su zajedno organizovali Medija centar „Odbrana ” i Klub generala i admirala Srbije. Izložbu je u ime ministra odbrane otvorio vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Miloš Janković.
 
On je istakao da je ova izložba priređena u znak sećanja na žrtve NATO  agresije na tadašnju SRJ i putem fotografija, svojevrsnih čuvara prošlosti, podseća na  vremena nepravde i našeg stradanja pre 17 godina. Izložba prikazuje stradanje pripadnika vojske, ali i građana, „otvara rane i  govori o dubini patnje kroz koju  je prošao naš narod u tom periodu”.
 
- Sa dužnim pijetetom moramo da pognemo glavu zbog svih onih koji nisu preživeli svih onih 78 dana i noći  ratnog proleća 1999. Stradalo je više od 3.500 ljudi, a povređeno više od 12.000. Ono što možemo i ono što moramo jeste da od zaborava otrgnemo njihovo stradanje, uz sve što smo sagradili iz ruševina koje su ostale nakon nemilosrdnih udara i bombardovanja. Udahnuli smo i njihov život njihovu mladost, nedosanjane snove i nadu. Danas ovom izložbom budimo osećaj pripadnosti zajedništvu i odajemo počast stradalima, ali i preživelima – onima koji su se borili da sačuvaju čast obraz i dostojanstvo ove zemlje – istakao je vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Miloš Janković.
 
Na otvaranju izložbe su govorili major Borko Lepojević iz Medija centra „Odbrana” i general-potpukovnik u penziji mr Petar Škrbić iz Kluba generala i admirala Srbije.
 
General Škrbić je rekao da je ova izložba „trajna, neprolazna i uvek aktuelna”. Ona tekstom i fotografijama podseća na dokumentaran način na agresiju, odbranu otadžbine, žrtve agresije, ekološke posledice, proteste građana kod nas i u svetu, život pod NATO bombama, na ukupne posledice.
 
„Izložba ima po mom sudu tri cilja. Prvi cilj - da se ne zaboravi - je skoro ispunjen. Drugi, posvećen žrtvama, delimično je ispunjen. Bez memorijalnog centra koji će vekovima podsećati na žrtve naša pošta prema njima traje samo onoliko koliko traje naš zemaljski život. Proračun posledica i govor o njima nikada neće biti ispunjen. Treće ekocid je trajan koliko i period poluraspada osiromašenog uranijuma – istakao je general Škrbić i zahvalio je Medija centru „Odbrana” što je omogućio da se izložba prikaže u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.
 
Ova izložba fotografija prvi put je prikazana u Centru „Sava” povodom deset godina od NATO agresije i onda je nastavila putovanje po Srbiji. U elektronskoj formi je plasirana čak u 30 zemalja sveta. Mnogo je snimljenih fotografija o srpskoj patnji 1999. godine, a izložba prikazuje samo delimičnu sliku stradanja izazvanog agresijom, koja je zastrašujuća.  
 
photoFOTO GALERIJA