08.07.2016

Zajednički koncert srpske i američke vojske



Večeras su, u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, Umetnički orkestar Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, deo Reprezenativnog orkestra Garde Vojske Srbije i „Touch ‘n’ Go”, orkestar Evropske komande vazduhoplovstva američke vojske, održali zajednički koncert zabavne muzike.
 
Koncert su pozdravnim rečima otvorili njegova ekselencija Kajl Skat, ambasador SAD i dr Nenad Miloradović, pomoćnika ministra odbrane.
Naglašavajući da sam koncert na neki način predstavlja simbol kako se može u harmoniji gledati napred bez opterećivanja prošlošću, Kajl Skat je kazao i da je muzika međunarodni jezik prijateljstva koji svi razumeju. „Ovaj koncert deo je saradnje dveju vojski koja je sve bolja“, kazao je ambasador Skat.
 
Nenad Miloradović je istakao da ovo nije prvi put da Umetnički ansambl „Binički“ drži zajedničke nastupe sa orkestrima drugih armija – već ih je bilo nekoliko, a uskoro predstoji sličan koncert, sa orkestrom vojske Makedonije u Smederevu. „Imamo čast  da večeras ugostimo orkestar Evropske komande američke vojske, „Touch ‘n’ Go“. Ovo je, takođe, prvi put da naša dva vojna orkestra zajedno izvode rok muziku“, kazao je Miloradović. Govoreći o izboru muzičkog pravca za ovaj koncert, dakle o samom roku, Nenad Miloradović je podsetio da je reč o muzici koja već decenijama predstavlja pravi kulturni i sociološki fenomen koji integriše generacije.
 
I zaista, nastup koji je usledio pokazao je svu moć roka. Najpre je američki bend zapalio atmosferu, izvodeći klasične rok hitove 1960-ih i 1970-ih godina prošlog veka poput  “I am Believer”, „All Night Long”, sve do „Hard Day&39;s Night” i „Hey Jude” legendarnih Bitlsa. A onda je Umetnički orkestar Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, uz pomoć dela orkestra Garde Vojske Srbije, dodatno podigao raspoloženje publike izvodeći stare hitove poput „My Love Where Would You Be Now" kao i modernije obrade naše etno muzike. Pesma „Everbody Needs Somebody” iz čuvenog filma „Braća Bluz“ oduševila je publiku.
 
Koncert je završen zajedničkim izvođenjem nekoliko pesama.
Ovi orkestri održaće u petak i subotu još dva ovakva koncerta – u Nišu i Novom Pazaru.
photoFOTO GALERIJA