19.07.2016

Premijera dokumentarnog filma "Drevni vaskršnji običaj"



U Domu Vojske Srbije danas je premijerno prikazan dokumentarni film Miloša Meljanca „Drevni vaskršnji običaj“, priča o crkvenom fenomenu na području malog dalmatinskog mesta – Vrlike, u kome se prožimaju duhovnost i narodna tradicija.
 
Poreklo pojave Čuvara Hristovog groba u Vrlici, nastao po uzoru na običaj u Jerusalimu, u filmu objašanjavaju brojni sagovornici, poput prof. dr Veljka Đurića Mišine, prof. dr Milana Radovanovića, mr Radovana Pilipovića, Nebojše Maleševića, a na premijeri o tome je, pored autora filma, govorio dr Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije, ističući da je ovo ostvarenje važno pre svega zbog gajenja kulture sećanja na srpsku istoriju i pomalo zaboravljene običaje.
 
U svom govoru, Miloš Meljanca je, kao autor filma, ali i predsednik Udruženja „Od stećaka do krajputaša“, koje je iniciralo današnji događaj, posebno zahvalio Ministarstvu odbrane i Medija centru „Odbrana“ na podršci u promociji događaja koji se bave čuvanjem srpske kulturne baštine. Takođe je iskazao nadu da će film „Drevni vaskršnji običaj“ biti polazište i dragocen izvor za neka buduća i opsežnije etnografska i istorijska istraživanja.
 
Događaj, kome je prisustvovao veliki broj zvanica, pesmom i recitalom su ulepšali pojac Ljubomir Ljuba Manasijević i pesnikinja Jelena Katić.
 
photoFOTO GALERIJA