21.07.2016

Predstavljena knjiga "Put u večnost - O srpskim junacima..."



Nova knjiga general-majora u penziji mr Milisava Sekulića „Put u večnost – O srpskim junacima...“ predstavljena je danas u Domu Vojske Srbije, u organizaciji Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920.
 
Biranim rečima monografiju su publici preporučili: pukovnik u penziji Ljubomir Marković, predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920; istoričar Momčilo Diklić, antropolog Milutin Micić i dramski umetnik Bogdan Kuzmanović, koji je čitao odlomke iz knjige.
 
- Ova knjiga je najlepši spomenik generaciji ratnika koja je porazila tri velike carevine. To je kolektivna medalja na grudima predaka i potomaka, jer samo napisano ostaje, istako je Ljubomir Marković.
 
Momčilo Diklić je podsetio prisutne da istorija pamti autore koji su u poznom životnom dobu stvarali važna dela i da je upravo Milisavav Sekulić, magistar i general-major u penziji, jedan takav primer. Takođe je zaključio da će njegova knjiga „Put u večnost“ dobijati na vrednosti kako vreme bude prolazilo.
 
Razmatrajući kulturni i savremeni kontekst, Milutin Micić je ocenio da se monografija o srpskim junacima pojavila u pravom trenutku, kada se aspekti tradicije zanemaruju i da je zato ona most između tradicije i savremenosti.
 
Na kraju autor je poručio:
 
- U monografiji Put u večnost htelo se mnogo, možda i previše. Stao sam pošto sam uronio u zaboravom prekrivenu istoriju gubitaka i životnih puteva pripadnika srpske vojske u oslobodilačkim ratovima od 1876. do 1916. godine... Otimanje od zaborava težak je posao i za najsposobnije i najmotivisanije. Svi ratnici o kojima je pisano naseljeni su u večnosti, ali zaslužuju i da se, posredstvom ove knjige, nastane u našim domovima, pokraj svojih potomaka.
photoFOTO GALERIJA