27.09.2016

Svečana akademija povodom obeležavanja 25 godina od pogibije narodnog heroja Milana Tepića i vojnika JNA Stojadina Mirkovića



Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovala predstavilo je u Domu Vojske knjigu „Heroji otadžbine – major Milan Tepić i vojnik Stojadin Mirković“, autora Novice Pešića. Predstavljanju knjige i sećanju na junake otadžbine prisustvovali su, pored članova Tepićeve i Mirkovićeve porodice, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, načelnik Uprave za ljudske resurse GŠ VS brigadni general Stojan Konjikovac, predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, predsednik i sekretar Skupštine Valjeva Milorad Ilić i Aleksandar Janković, mnogobrojni članovi Udruženja dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca i ljubitelji knjige.
 
Velika sala Doma Vojske bila je mala da primi sve poštovaoce herojskog dela junaka otadžbine Milana Tepića i Stojadina Mirkovića. Obraćajući se prisutnima u ime Udruženja i izdavača knjige „Heroji otadžbine – major Milan Tepić i vojnik Stojadin Mirković“, dr Vidoje Golubović je naglasio da Srbija pamti svoje junake i da zbog toga i u najtežim trenucima ima svoje herojske branice.
 
– Zbog njihovog herojskog dela Skupština Udruženja posthumno je proglasila Milana Tepića i Stojadina Mirkovića svojim počasnim članovima. Mi nikada nećemo zaboraviti žrtvu koju su oni podneli na oltar slobode i otadžbine, rekao je dr Golubović. O knjizi je govorio recenzent dr Nikola Popović akademik Srpske akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, ističući Tepićeve reči „Ja sam dao riječ da ću da branim zemlju ako joj bude teško“, kao moto poštovanja zakletve i patriotskog žrtvovanja za domovinu.   
 
Za nesebični podvig i herojsko delo, majora Milana Tepića Predsedništvo SFRJ odlikovalo je Ordenom narodnog heroja, a njegovo ime nosi nekoliko ulica u Beogradu i više gradova u Srbiji i Republici Srpskoj. Neustrašivi vojnik na odsluženju vojnog roka Stojadin Mirković je i pored naređenja majora Tepića da napusti transporter, ostao kao dobrovoljac i nišandžija na borbenom vozilu, svesno žrtvujući život, za šta je 1999. godine odlikovan Ordenom za zasluge u odbrani odbrane i bezbednosti. Za ispoljeno junaštvo Srpska pravoslavna crkva odlikovala je Ordenom Svetog Save trećeg stepena.
 
U umetničkom programu posvećenom obeležavanju 25. godina od njihove junačke pogibije učestvovali su Vokalni oktet „Smilje“, KUD „Petrova gora Kordun“, glumac Milorad Kapor, guslari Petar Šišović i Petar Đorđević. 
 
photoFOTO GALERIJA