04.10.2016

Promovisana knjiga "140 godina Vojnogeografskog instituta"



Povodom 140 godina postojanja Vojnogeografskog instituta u Domu Vojske predstavljena je Monografija koja odslikava razvoj te značajne vojne ustanove od njenog formiranja do danas. Promociji knjige u kojoj je na više od 220 stranica, bogato ilustrovanih fotografijama,  predstavljeno „prvih“ 140 godina VGI, ustanove koja se bavi istraživačko-razvojnim i proizvodnim radom u oblastima geodezije, fotogrametrije, kartografije, geografskih informacionih sistema, kartografske reprodukcije, metrologije i drugih geodisciplina, prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i brojni raniji i sadašnji pripadnici te ustanove.

Predstavljajući svojevrsnu biografiju VGI, predstavljenu u monografiji, urednica izdanja Mirjana Sandić je naglasila da su autori, u nekoliko posebnih poglavlja, bogatih kako statističkim podacima o uspešno izvršenim brojnim zadacima, tako i ilustracijama o neprekidnom radu i razvoju pregalaca VGI, dali jedinstven prikaz razvoja ustanove od njenog osnivanja do danas.

- Još tokom Prvog svetskog rata ova ustanova je, svojim topografskim karatama, dala veliki doprinos kako srpskoj vojsci, tako i saveznicima. Radovi na premeravanju i izradi topografskih karata nisu prekidani ni tokom prelaska preko Albanije, ni na Krfu, ni tokom proboja Solunskog fronta. Veliko je bogatstvo Vojnogeografskog instituta koje se ogleda u neprocenjivom blagu njegovog Arhiva karata i drugih proizvoda. Veliko bogatstvo predstavlja i ova monografija u kojoj je, u nekoliko posebnih celina, sažeto 140 godina postojanja VGI, od prvih štampanih, do današnjih digitalnih geodetskih karata. Još krajem 19. i početkom 20. veka Srbija je školovala geodetski kadar za vojne i civilne potrebe i bila član najznačajnijih međunarodnih geodetskih udruženja i asocijacija. Sve to dovoljno svedoči o značaju koji su Srbija i njena vojska poklanjali geodetskoj službi i kartografiji, rekla je Mirjana Sandić.

O monografiji su zatim govorili njeni autori potpukovnik dr Radoje Banković, koji je istakao značaj neprekidnog školovanja i stručnog usavršavanja geodetskog kadra u razvoju instituta, potpukovnik dr Slaviša Tatomirović, koji je govorio o saradnji VGI sa srodnim  civilnim i vojnim ustanovama u zemlji i inostranstvu i Dejan Đorđević koji je istakao značaj aerofotogrametrijskih premera nacionalne teritorije.

Na kraju prisutnima se obratio i vd načelnik Vojnogeografskog instituta pukovnik Zoran Srdić koji je više reči posvetio budućnosti Instituta i zadacima koji ga očekuju, ocenjujući da će pripadnici VGI svojim radom i zalaganjem, ostvarivanjem rezultata koji se očekuju i daljim obrazovanjem i usavršavanjem opravdati poverenje svojih prethodnika i omogućiti dalji napredak i razvoj ustanove i delatnosti svojim naslednicima. 
            
photoFOTO GALERIJA