24.10.2016

Ponedeljak na Sajmu knjiga



Ideja  gradi svet ali ga i uništava, a mnogo toga, počev od ideje do konkretnog delovanja, tajnog ili javnog, utiče na bezbednost jednog društva,  glavna je poruka drugog dana  učešća Medija centra „Odbrana“ na 61. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu i dve izuzetno zanimljive knjige koje je „Odbrana“ predstavila: „Javni ciljevi tajnih društava“ autora Miloša Jankovića, pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse i „Politički delikti – atentat i pobuna“, Gorana Matića, direktora Kancelarije za nacionalnu bezbednost  i zaštitu tajnih podataka u Vladi Srbije.   Promociju, održanu u sali „Borislav Pekić“, otvorio je pukovnik Stevica S. Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“.

„Ove godine, Medija centar „Odbrana“ se na sajmu knjiga predstavlja sa ukupno 500 izdanja, od čega stotinak potpuno novih, pri čemu je 25 dela za širu čitalačku publiku, a ostala su od velike važnosti za sistem odbrane,“ rekao je Karapandžin. „ Medija centar će na ovom Sajmu predstaviti 15 novih dela štampanih ove godine. Osobenost ovogodišnjih publikacija Medija centra „Odbrana“ je i dalje obeležavanje sto godina od Velikog rata. Iskoristio bih  priliku da skrenem pažnju na veoma zanimljiva dela koja se bave verskom službom u vojsci, srpsko-grčkim odnosima, kraljevskim vazduhoplovstvom.  Tu su i knjige koje se bave Srbima, kao vojnim zapovednicima u ruskoj vojsci, od Petra Velikog do Oktobarske revolucije, zatim obaranjem aviona F-117 „Noćnog sokola“, biografijama zanimljivih ličnosti koje su u pojedinim teškim trenucima ostvarile izuzetna dela, a potom bile potisnute iz sećanja. Kako se Medija centar bavi i geopolitikom, to je bilo prirodno da nam se i u ovogodišnjim izdanjima nađu knjige poput „Ere ruskog gasa“, i drugih.“

Dragana Marković, načelnik izdavačke delatnosti u  Medija centru „Odbrana“ i  zaslužna za uređivanje  dveju danas predstavljenih knjiga, podsetila je na veliki problem sa kojim se knjiga stalno suočava poslednjih godina, pod pritiskom elektronskih i virtuelnih medija:

„Poslednjih trideset godina pred Sajam knjiga traje polemika da li će knjiga u svom papirnatom obliku opstati ili će je potisnuti neke njene elektronske verzije. Ako se okrenemo oko sebe, vidimo da već 61. put artikulisano i glasno knjiga saopštava da je još uvek među nama. Zato svaku objavljenu knjigu treba doživeti kao još jednu pobedu, a svaku pročitanu kao našu ulaznicu za lepši, sadržajniji i smisleniji svet. Knjige o kojima će danas biti reči spadaju u najznačajnija izdanja Medija centra „Odbrana“ objavljena u ovoj godini.“
Knjige o kojima je reč, bave se veoma specifičnim temama – tajnim društvima i političkim deliktima koji dovode do rušenja ustavnog poretka jedne zemlje. Ili bezbednošću, na osoben način.  „Odbrana“ je ovoga puta prepustila samim autorima da predstave svoja dela.

Miloš Janković, pomoćnik za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Srbije, autor skoro 70 dela  od čega 50 poetskih, rekao je da je knjiga zapravo plod njegovog magistarskog rada odbranjenog pre više godina na Policijskoj akademiji, uz izvesne izmene – jer, u međuvremenu došlo je i do promena u tajnim društvima, neke organizacije su nestale, neke nove nastale.

„Tajna društva su deo naše svakodnevnice“, naglašava Janković. „Njihovi javni ciljevi su najčešće ljudska prava, poštovanje različitosti, humani ciljevi, itd. Ali njihov dijapazon delatnosti je veoma širok, pri čemu javni ciljevi nisu sporni, dok tajni uvek predstavljaju pitanje jer su nedovoljno poznati. U ovoj knjizi, ta društva su podeljena u četiri grupe: politička društva, kriminalna, religijsko filozofska, i opšta. I svi oni imaju svoje tajne ciljeve koji su dobro upakovani kroz prizmu javnih ciljeva i rada.“

Kako je delovanje tajnih društava često bilo povezano sa političkim promenama i prevratima u mnogim zemljama, to je bilo prirodno da pored ove bude predstavljena i knjiga koja se bavi političkim deliktima sve do atentata i pobuna, dr Gorana Matića, i koja se baš tako i zove: „Politički delikti – atentat i pobuna.

„Ideja pokreće svet ali ga i uništava, a sve do kraja 19. veka, prevrat i ubistvo vladara su bili skoro jedini način na koji su vršeni prevrati“,  podsetio je Matić, ističući pri tome još jedan važan razlog za nastanak ovog dela – od početka 20. veka, sa jačanjem demokratije i demokratskih institucija, svaka prevratnička ideja se suočila sa novim problemom – ubistvo vladara više nije bilo dovoljno za radikalne promene,  već sve ideje koje vode ka prevratu i oni koji rade na tome,  primorani su da  urušavaju institucije kako bi prevrat bio moguć. Samim time, problem zaštite ustavnog poretka i dalje je aktuelan, naročito u Srbiji. „Bitka za državnost Srbije zato nije okončana, ona i dalje traje“, kaže Matić.

Milan Milošević, dugogodišnji predavač na Kriminalističkoj akademiji i recenzent ove knjige, istakao je da je reč o temi i pristupu kojim se mali broj istraživača do sada bavio, što je nelogično, naročito u Srbiji, s obzirom na prošlost i činjenicu da smo kao zemlja često bili izloženi raznim izazovima.

„Knjiga pomera naše shvatanje teme koju obrađuje, ne za jedan, već nekoliko koraka i odličan je uvod u svet političkog nasilja  i pravnih krivično-bezbednosnih pojava koje ugrožavaju ustavni poredak. Istovremeno, ona je poziv istraživačima da dublje uđu u ovu temu i pozabave se uticajem političkih delikata na pravni sistem Srbije, na primer.“

Medija centar „Odbrana“ nastavlja učešće na Sajmu knjiga novim promocijama zanimljivih dela iz vlastite izdavačke proizvodnje  doprinoseći sigurnom mestu štampane knjige kao omiljenog medija i prozora ka znanju.
 
photoFOTO GALERIJA