01.11.2016

Svečana akademija povodom Dana oslobođenja Beograda u Velikom ratu



Povodom Dana oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920 organizovao je danas svečanu akademiju u beogradskom Domu Vojske.

Veoma posećenom skupu prisustvovao je ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, predstavnici ambasade Ruske federacije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalnih podružnica Saveza, udruženja patriotskih organizacija, Srpske pravoslavne crkve i mnogobrojni gosti.

Predsednik Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 Ljubomir Marković, u veoma inspirativnom govoru, podsetio je na istorijske okolnosti od pre 98 godina, kada su jedinice slavne Prve armije Srpske vojske oslobodile prestonicu.

– Strašne su to borbe bile, ali su hrabre srpske oslobodioce zauvek upisale zlatnim slovima u našu slavnu istoriju. Bio je to nastavak nezaustavljivog proboja započetog na Solunskom frontu, u zoru 15. septembra, kada je 628 hiljada srpskih, francuskih, engleskih, ruskih i ostalih savezničkih vojnika udarilo na moćnog neprijatelja – podsetio je Marković i dodao da nema naroda koji je, kao srpski, u jednom ratu izgubio 28% svog stanovništva.
Predsednik Saveza je istakao da upravo zbog gotovo milion i dvesta pedeset hiljada žrtava, potomci ratnika neće dati ni stopu srpske zemlje nasleđenu od predaka.

– Ali zaklinjemo se da ćemo čuvati i jedinstvo i mir južnoslovenskih naroda, naroda Balkana i Evrope, s kojima ćemo uvek gajiti bratske odnose, rekao je Marković.

Prisutne, koji su do poslednjeg mesta ispunili veliku dvoranu nekadašnjeg Ratničkog doma, pozdravio je i čestitao im 98. godišnjicu slobode, predsednik beogradske podružnice Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Pavle Lučić.

Svečarski kulturno-umetnički program, na zadovoljstvo publike,  priredili su Hor Bogoslovije, Etno grupa Muzičke škole Mokranjac i KUD „Nikola Tesla“, koji ovih dana obeležava 90 godina postojanja.
 
 
photoFOTO GALERIJA