03.11.2016

Remek dela srpskog modernizma u beogradskom Domu vojske



KLIKNITE OVDE ZA VIRTUELNU TURU KROZ GALERIJU !

Izložba “Predstave čoveka: remek dela srpskog modernizma”, Narodnog muzeja u Smeredevskoj Palanci, danas je svečano otvorena u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.
 
Reč je o sedamdeset dela sa temom portreta, akta, figure i kompozicije. Izložene slike, akvareli i crteži dela su srpskih i jugoslovenskih umetnika među kojima su Paja Jovanović, Uroš Predić, Leon Koen, Marko Murat, Milan Milovanović, Natalija Cvetković, Beta Vukanović, Zora Petrović, Petar Dobrović, Milan Konjović, Jovan Bijelić, Sava Šumanović i drugi.
 
Autor postavke i pratećeg kataloga  je istoričarka umetnosti dr Ana Milošević.
 
Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili pukovnik Stevica S. Karapandžin, direktor Medija centra "Odbrana“, Stevan Martinović, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i Nikola Kusovac, istoričar umetnosti, koji je izrazio čuđenje što prestonički mediji, imajući u vidu o kakvom je događaju reč, nisu posvetili više pažnje izložbi remek dela srpskog modernizma.
 
– Upravo zato imam potrebu da pohvalim ono što radi Medija centar "Odbrana“, koji prepoznaje prave vrednosti i ne propušta priliku da nam donese radost sarađujući sa institucijama koje poseduju ovako značajne zbirke, kao što je Narodni muzej u Smederevskoj Palanci – rekao je renomirani poznavalac likovne umetnosti, osvrćući se na istorijat te ustanove osnovane šezdesetih godina prošlog veka.

Kusovac je, govoreći o izloženim delima, istakao da je reč o "biserima, divnim i retkim komadima, pred kojima se jednostavno stoji i uživa, jer je čovek u centru pažnje ove izložbe, baš kao što je i svekolike umetnosti“.
 
Direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, Stevan Martinović,  rekao je da ima nečeg zanimljivog u tome da muzej iz jednog malog grada napuni kamion remek delima i uputi se u Beograd.
 
– Za to se treba zahvaliti ljudima koji su šezdesetih i sedamdesetih godina stvarali Narodni muzej u Smederevskoj Palanci i dali mu kosmopolitsku, umesto, očekivane lokalne dimenzije, rekao je Martinović i izrazio zadovoljstvo što zbirka remek dela, posle 28 godina, ponovo gostuje u glavnom gradu, na čemu je zahvalio Medija centru "Odbrana“.
 
Pukovnik Stevica S. Karapandžin, direktor Medija centra "Odbrana“ istakao je da se ta ustanova profilisala na veoma visokom nivou, kad je reč o programu koji priređuje posetiocima.

– Pošto smo kuća srpskog vojnog etosa, ponekad "iskočimo“ iz čisto umetničkih voda, pa smo tako nedavno imali izložbu odlikovanja jednog od najvećih srpskih vojvoda, Petra Bojovića, uz uniforme i sablje, ali uvek se vraćamo standardima koje smo uspostavili u umetnosti – rekao je pukovnik Karapandžin i najavio da će u januaru naredne godine, u okviru obeležavanja Dana MC "Odbrana“, biti promovisan katalog umetničke zbirke Doma Vojske, koju čini više od 1500 vrhunskih umetničkih dela.  

Prvobitno je planirano da izložba bude otvorena do 19. novembra ali se na otvaranju moglo čuti da će verovatno trajati desetak dana duže.
photoFOTO GALERIJA