04.11.2016

U Domu Vojske održan tradicionalni Muzički festival slepih i slabovidih



Pred više od 200 posetilaca večeras je u Svečanoj sali Doma Vojske održan 24. Muzički festival slepih i slabovidih umetnika Srbije, u organizaciji Gradske organizacije slepih Beograda.
 
Branka Brkić, sekretar Saveza slepih Srbije u svom obraćanju je posebno naglasila da se ovaj muzički festival održava u godini kada Savez obeležava 70 godina postojanja i rada i da je cilj manifestacije afirmacija slepih i slabovidih umetnika.
 
U ime Gradske organizacije slepih Beograda goste je pozdravio potpredsednik Petar  Vranjković, a nakon njegovog izlaganja prisutnima se obratio Dragomir Petronijević, član Gradskog veća grada Beograda, zadužen za socijalnu politiku.
 
Sve učesnike takmičarskog dela programa pratio je Narodni ansambl RTS-a, pod upravom Siniše Vićentijevića. Pored zabavnih pesama i bisera narodne muzike poput: „Oj, golube, moj golube“, „Ljubav mi srce mori“, „Moj Dragane“, „Of, Jano, Jano“... nizali su se i instrumentali: „Uranus“ Pitera Grina, „Kadiz“ Isaka Albeniza, „Žetelačko kolo“, „Rakino kolo“...
 
Težak zadatak da proglase najbolje učesnike, pripao je članovima žirija, koji su ove godine činili: Predrag Stojković – najmlađi član grupe “Legende“, klavijaturista u grupi, inače profesor muzike, harmonije i kontrapunkta i muzičkih oblika; Jasmina Trumbetaš Petrović – prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu; Marko Bulat – poznati estradni umetnik; Danka Stojiljković – solo pevačica i članica ansambla „Kolo“ i Nenad Popović – muzički urednik Radio Beograda.
 
Prvo mesto u kategoriji „vokalni instrumentalista zabavne muzike“ osvojio je Željko Gordić, a drugo mesto Luka Joksimović; za najboljeg u kategoriji „instrumentalni interpretator“ proglašen je Mirko Đukić, a kao drugi plasirao se Dejan Milojević. Za vicešampiona večeri u kategoriji „najbolji narodni pevač“ proglašena je Mirjani Vujić, dok je pobedu odneo Stevan Radulović.
 
Pobednicima je diplome uručila Jelena Stojanović, potpredsednica Saveza slepih Srbije, koja je ovu priliku takođe iskoristila da se posebno zahvali svim ustanovama koje su pomogle realizaciju svečanosti: Ministarstvu odbrane; Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; Skupštini grada Beograda; Domu Vojske Srbije; Radio televiziji Srbije; Radio Beogradu 1; radio Beogradu 202; Studiju B; Radiju S; S medija portalu i Internet radiju Snaga naroda.
 
Zahvalnice za podršku 24. Muzičkom festivalu Saveza slepih Srbije uručene su Domu Vojske Srbije, u čije ime je priznanje primio direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin; Narodnom ansamblu RTS-a – zahvalnicu je primio Siniša Vićentijević; zatim članovima žirija i voditeljima koncerta – novinarima RTS-a: Biljani Vraneš i Zoranu Stanojeviću.
 
Dodatan muzički užitak svima koji su ispratili večerašnje takmičenje, svojim izvođenjem su priredili Danka Stojiljković i Marko Bulat.
photoFOTO GALERIJA