17.11.2016

Promocija knjige "Karakter ratova za razbijanje Jugoslavije"



Izdanje Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, knjiga ,,Karakter ratova za razbijanje Jugoslavije&39;&39;, autora generala u penziji prof. dr Radovana Radinovića danas je pred brojnom publikom promovisano u Svečanoj sali beogradskog Doma Vojske.

O knjizi, nedavno nagrađenoj prestižnom nagradom „Srebrni vitez“,  za koju se u najavi moglo čuti da nudi odgovor na kontroverzno pitanje -  zašto je, po drugi put u jednom veku, došlo do kraha države Južnih Slovena i čije su „zasluge“, a čije odgovornosti za ponovno razbijanje Jugoslavije, osim autora, govorili su general u penziji prof. dr Branko Krga, urednik uzdanja dr Stanislav Stojanović i general u penziji Dragan Paskaš, dok je direktor Medija centra "Odbrana" pukovnik Stevica Karapandžin, iskoristio priliku da uz reči dobrodošlice predstavi delatnost ustanove i u nekoliko rečenica preporuči knjigu ,,Karakter ratova za razbijanje Jugoslavije&39;&39; kao svetionik i nezaobilazno svedočenje traganja za istinom o događajima na našim prostorima koji su doveli do raspada države.

Bivši načelnig Generalštaba Vojske Srbije, general u penziji Branko Krga istakao je da je mnogo knjiga napisano o razbijanju Jugoslavije, ali da je Radinovićevo delo posebno sadržajno i „istorijski korisno“, pa ga je stručna javnost željno očekivala, pogotovo imajući u vidu autorov dobro znani metodološki pristup i obimnu građu koju je koristio.

Krga je izneo i svoj stav o najvažnijim činjenicama koje su doprinele „razbijanju jedne zemlje“, i u tom kontekstu spomenuo ondašnja politička i geostrategijska kretanja u našoj zemlji ali i u okruženju, situaciju u Sovjetskom Savezu i nagloj ekspanziji neoliberalnog koncepta zapadne demokratije.

– Srbija nije želela rat, jer zemlja koja planira oružani sukob, po logici stvari, detaljno priprema vojsku u dužem vremenskom periodu, a to kod nas nije bio slučaj, a JNA je bila pod saveznom komandom. I drugo, onaj ko želi rat, on ubrzano pronalazi saveznike a i za to znamo da Beograd nije činio, zaključio je general Krga.

Da se knjiga bavi živom i kontraverznom temom ratova na našim prostorima, potvrdio je i urednik uzdanja dr Stanislav Stojanović, koji je publici dodatno približio istorijski kontekst događaja opisanih u knjizi, ali i potrebu da takva „briljantna analiza“ postoji kao svedočanstvo vremena.On je podsetio da su stvarni procesi razbijanja Jugoslavije i dalje nesumnjivi izazov za ozbiljna naučna istraživanja.

– Iako je ovo delo generala, ovo nije prvenstveno vojno-stručna analiza operativnih strategija ratovanja u procesu rasturanja zemlje, već pre svega pokušaj jednog naučnog eksperta za pitanja vojne strategije da da odgovore na neka suštinska društveno-ekonomska pitanja, rekao je urednik izdanja i dodao da autor nudi celovite odgovore na pitanje zašto je, po drugi put u jednom veku došlo do kraha države Južnih Slovena.

General u penziji Dragan Paskaš osvrnuo se na biografiju autora, kako bi pokazao da je reč o kompetentnom naučniku za temu kojom se bavi u knjizi.

On je osim o okolnostima koje su prethodile ratovima na prostorima bivše države, govorio i o pozicijama naroda koji su je činili i u tom kontekstu oštro je odbio tezu po kojoj je Srbija kriva za raspad zajedničke države, već je sukobe u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini okarakterisao kao unutrašnje a ne kao rat za „veliku Srbiju“, kako pokušava da se proturi.

Ne želeći da previše priča o knjizi, „jer se već dosta dobrog moglo čuti“, autor, general u penziji prof. dr Radovan Radinović zahvalio je Ministarstvu odbrane i Medija centro „Odbrana“, na prilici da predstavi knjigu na tom mestu.

U nekoliko rečenica samo je, govoreći o motivaciji da je napiše, istakao da je smatrao da je neophodno da odgovori na laž, zbog koje pripada „oklevetanom narodu koji je odgovoran za raspad države“.

– Srbi nisu krivi za zlo koje se dogodilo, uprkos kampanji neistina koja je govorila drugačije, i zbog koje su mnogi ljudi završili u haškom Tribunalu, kako bi se nepostojeća krivica potkrepila – rekao je autor, i kao glavni motiv za istraživanje naveo lični bunt zbog laži o državi koju je oduvek verno služio.
photoFOTO GALERIJA