18.11.2016

Održano kustosko vođenje kroz izložbu „Predstave čoveka“



U okviru izložbe „Predstave čoveka: remek dela srpskog modernizma iz Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci“ danas je u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije održano kustosko vođenje. Publiku je kroz postavku vodila istoričarka umetnosti i autorka izložbe dr Ana Milošević.

Prisutnima je dobrodošlicu poželela kustoskinja Galerije Doma Vojske Srbije, Jelena Knežević, koja je istakla da joj je zadovoljstvo što Beograđani i njihovi gosti sa pažnjom prate likovne sardžaje koje priređuje Medija centar „Odbrana“ .

- Gostujuća izložba Muzeja iz Smederevske Palanke naišla je na dobar odziv publike, te ćemo se truditi da i u narednim godinama ove dve institucije kulture nastave svoju saradnju i građanima prikažu dela koja zavređuju pažnju, a koja dugo nisu bila pred sudom publike, dodala je ona.

Ljubitelji umetnosti bili su u prilici da steknu detaljniji uvid u vremenski i prostorni okvir u kome se formirala Zbirka srpskog slikarstva prve polovine HH veka. Autorka je posebno predstavila tri slike koje imaju svoje „priče“: „Sećanje“  Milana Milovanovića, „Portret arhitekte Milana Šlanga“ Vase Pomorišca i „Enterijer“ Vladimira Filakovca.

Pored  prisutnih poštovalaca likovnog stvaralaštva, kustosko vođenje kroz postavku pratili su i predstavnici Generalnog sekretarijata predsednika Republike: Nedeljko Tenjović, generalni sekretar  i Slavica Trifunović, viši savetnik za izradu i promociju projekata od nacionalnog značaja.

Zbog velikog interesovanja publike izložba „Predstave čoveka: remek dela srpskog modernizma iz Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci“ biće produžena do 10. decembra 2016. godine, a svi oni koji su propustili današnje stručno vođenje kroz postavku biće u prilici da 2. decembra 2016. godine sa početkom u 13 časova nadoknade propušteno.
 
photoFOTO GALERIJA