18.11.2016

Omaž koncert u čast Frančeska Paola Tostija



Povodom 170 od rođenja i 100 godina od smrti kompozitora Frančeska Paola Tostija, Umetnički  ansambl  Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i profesor solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti, tenor Nikola Kitanovski, organizovali su u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije veoma posećeni omaž koncert.
 
Uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića nastupili su tenori Ljubomir Popović i Vanja Biserčić, soprani Ana Stanković, Mirjana Matić, Marija Čuposka, Ana Marčetić, Nevena Đoković i Ivana Ristić i mecospopran Martina Koljenšić.
 
Publika je bila u prilici da u odličnoj interpretaciji vrsnih umetnika čuje popularne melodije među kojima i Segreto, Ideale, Penso, LaSerenata, Baciami i ostale, uglavnom  romanse u kojima dominiraju ljubav i romantika, istančani ukus i izraz čežnje i strasti.
 
Frančesko Paolo Tosti (1846–1916) više od pedeset godina bio je prisutan u muzičkom svetu kao kompozitor, dirigent i profesor pevanja. Najveći deo muzičkog obrazovanja stekao je u Italiji, u rodnom gradu Ortoni, kao i na konzervatorijumu u Napulju. Njegovo ime se, pre svega, vezuje za solo pesme čija melodija je jednostavna i pevljiva, ona je odraz sladunjave sentimentalnosti i otkriva uzdahe i umor jedne ere. Tostijeve pesme odišu lakoćom i ekspresivnošću.

Njegov stil, poznat i kao salonska muzika, ubrzo je postao popularan stil „Epohe napretka“ –Bel Epok. Tostijeve kompozicije su prikladno napisane za glas, podstičući pevača da u svoju interpretaciju inkorporira i elemente operskog stila. Stoga, mnogi umetnici koji se usko stručno bave klasičnim italijanskim repertoarom, izvode  i snimaju njegove pesme. 
photoFOTO GALERIJA