24.11.2016

Promovisana fotomonografija "Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj"



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je održana promocija fotomonografije „Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“. Reč je o isto­rij­sko-do­ku­men­tar­nom delu u kojoj su javnosti predočeni is­crp­ni po­da­ci o stra­da­nju srp­skih cr­ka­va, sve­šten­stva i srp­skog na­ro­da u Ne­za­vi­snoj Dr­ža­vi Hr­vat­skoj.

Tom prilikom, o delu su govorili episkop pakračko-slavonski mr Jovan (Ćulibrk), akademik Ljubodrag Dimić, istoričar dr Predrag J. Marković, urednik u izdavačkog društva „Svet knjige“ Stevo Ćosović, kao i sam autor Jovan Mirković.

Govoreći o dvojezičnoj fotomonografiji, u kojoj su na više od 600 stranica sakupljeni podaci i biografije 227 srp­skih sve­šte­ni­ka od ko­ji su ve­ći­na ubi­je­ni u svo­jim do­mo­vi­ma, u cr­kva­ma ili u lo­go­ri­ma, govornici na današnjoj promociji složili su se u oceni da ovo delo treba da posluži kao svojevrsno svedočanstvo, ali i podsećanje na stradanje i zločine koji ne smeju da nestanu pod velom zaborava.

Današnju promociju u Domu Vojske upotpunila su i muzičke interpretcije Svetlane Spajić, Smilje Kotur i Dragane Tomić.

Autor fotomonografije „Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“ Jovan Mirković u svom istoriografskom radu se pretežno bavi istraživanjem genocida nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a uz više od pedeset priloga u zbornicima i časopisima, u njegovom stvaralačkom opusu ističu se studija „Objavljeni izvori i literatura o jasenovačkim logorima“ i fotomonografija „Zločini nad Srbima u NDH“.
 
photoFOTO GALERIJA