16.12.2016

U Novom Sadu predstavljena monografija Rečne flotile



U novosadskom Domu Vojske Srbije danas je, pred brojnom publikom, predstavljena monografija "Rečna flotila 1915-2015" autora kontraadmirala u penziji Boška Antića i poručnika fregate Dragana Spasojevića, u izdanju Medija centra „Odbrana“.

U monografiji, za koju se može reći da predstavlja enciklopedijsko izdanje, autori ističu doprinos pripadnika Rečne flotile u borbi za oslobođenje zemlje u 20. veku o kome se još nedovoljno zna. Tekstovima, potkrepljenim sa više od 500 fotografija koje oslikaju život njenih pripadnika, hronološki su obrađeni događaji, organizacijska struktura sastava rečnih jedinica, predstavljeni taktičko‒tehnički podaci o rečnim plovilima, sredstvima i opremi rečnih jedinica koja su bila u upotrebi od formiranja do danas.

Reči dobrodošlice prisutnima uputio je komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić, ističići istorijski značaj monografije, između ostalog, i za samu Rečnu flotilu kao specifičnu jedinicu Vojske Srbije.

- Rečna flotila je, tokom veka postojanja, sama pisala i ispisivala redove svoje slavne i bogate istorije. Ponosni smo mi koji nosimo uniformu pripadnika Rečne flotile, kao i svi oni koji nas poštuju i cene, što naša jedinica može danas da se podiči svojim slavnim tradicijama i istorijom utkanom u korice ove jedinstvene monografije - naglasio je poručnik fregate Spasojević. O radu na ovom svojevrsnom vodiču kroz istoriju Flotile govorio je i kontraadmiral u penziji Antić, navodeći da je za sve vreme njegove profesionalne karijere bio neposredno vezan za brodove i mornare, ali i u penzionerskim danima, te da je ispod njegovog „spisateljskog pera“ nastalo 56 knjiga baš o brodovima i mornarima.

Pored autora, u predstavljanju monografije učestvovali su i kapetan bojnog broda u penziji Zoran Karličić, jedan od recenzenata (i sam nekadašnji komandant Flotile), potpukovnik Zoran Krupež, zamenik direktora Medija centra „Odbrana“ i Mirjana Sandić, urednica monografije.

Potpukovnik Krupež podsetio je na ovogodišnju bogatu izdavački delatnost Medija centra "Odbrana" i uspešno izlagačko učešće na nedavno održanom 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, te da su Antić i Spasojević, kao autori, napisali sadržajno bogato i istoriografski neprocenjivo delo, za koje se može reći da je preznačajan svedok stogodišnjeg trajanja i razvoja Rečne flotile.

Predstavljanje knjige u novosadskom Domu Vojske oplemenili su najpoznatiji vojvođanski gajdaš Maksim Mudrinić, izvođenjem pesme „Svi šajkaši odoše“, kojom je i otvorena promocija i Miodrag Petrović, glumac i direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, nadahnutim čitanjem izabranih odlomaka.
 
photoFOTO GALERIJA