19.12.2016

Gostovanje izložbe "Vojvoda Petar Bojović - Znamenja slave i časti" u Čačku



Sinoć je u Narodnom muzeju u Čačku otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović – Znamenja slave i časti“. Peto gostovanje postavke (nakon Beograda, Kragujevca i Niša), u ovoj ustanovi kulture trajaće do 4. decembra 2017. godine.
 
Gostima je, u ime domaćina, dobrodošlicu poželela direktorka muzeja – Delfina Rajić, a izložbu je otvorio pukovnik Stevica S. Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“, objasnivši u čemu je, između ostalog značaj ovog poduhvata koji su zajedno priredili Generalni sekretarijat predsednika RS, Narodni muzej u Čačku i Medija centar „Odbrana“.
 
- Ispravljanje učinjenih nepravdi od presudne je važnosti, ne za sâmog Petra Bojovića, već pre svega za sve nas, jer od našeg odnosa prema njemu zavisi kakvi ćemo sutra biti u večnosti. Vojvoda Petar Bojović, taj Božiji dar srpskom narodu, bio je i ostao ideal kojem treba da teži srpski oficir u svim vremenima. Ali, on je i simbol jedne velike i stradalničke generacije, pri čemu je jedini s vrha srpske oficirske elite na svojoj koži osetio i "blagodati” države stvorene srpskom krvlju i srpskim pobedama. Drago mi je što iz dana u dan raste broj onih koji staju u stroj borbe, ne samo za obnovu sećanja, nego i za otklanjanje nepravdi učinjenih vojvodi Petru Bojoviću, što i jeste naša misija.
 
Svečanost je upotpunjena nastupom hora Srednje muzičke škole "Dr Vojislav Vučković“ iz Čačka, a nakon otvaranja posetioce je kroz postavku vodio Radivoje Bojović, kustos Narodnog muzeja u Čačku, posebno skrećući pažnju da je u pitanju najkompletnija zbirka odličja jednog od četvorice legendarnih srpskih vojvoda.
 
- Radi se o celini koja je jedinstvena i u evropskim okvirima. U njoj su zastupljena najviša srpska i saveznička odlikovanja koje je dobio vojvoda Petar Bojović, komandant Prve armije i načelnika Štaba Vrhovne komande u Prvom svetskom ratu. Vojvoda Bojović je bio odlikovan 41 put, 25 puta srpskim i 16 puta najvišim evropskim odlikovanjima.
 
Nakon gostovanja u Čačku, izložba će tokom januara 2017. godine biti otvorena u Domu Vojske Srbije u Kraljevu.
 
photoFOTO GALERIJA