20.12.2016

Otvorena izložba "Ljubav-Vera-Nada"



U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena zimska izložba Likovne grupe Vojne akademije pod nazivom „Ljubav – Vera – Nada“.

Otvarajući izložbu, načelnica Galerije Doma Vojske Srbije Jelena Knežević, istakla je da Likovna grupa Vojne akademije ima bogatu stvaralačku i izlagačku tradiciju u Domu Vojske Srbije, koja je formirana davne 1947. godine na inicijativu tadašnjeg upravnika pukovnika Branka Šotre, jednog od osnivača Akademije primenjenih umetnosti.

- Grupa je osnovana sa ciljem da okuplja oficire, članove Doma, vojnike i članove njihovih porodica, odnosno sve one koji su želeli da se oprobaju u likovnom stvaralaštvu i prema istom imali određen senzibilitet – istakla je načelnica Knežević.

Prema njenim rečima, među članovima te likovne grupe bili su i vrsni stvaraoci jugoslovenske umetnosti, koji su kao vojnici na odsluženju vojnog roka, dali snažan doprinos u jačanju integriteta grupe.

- Danas, kada je likovna grupa na pragu obeležavanja sedme decenije postojanja, želimo da sačuva duh osnivačkog koncepta, ali i da sagleda duh vremena u kome danas dela nastaju. Na tom putu bićemo istrajni saveznici, jer galerije Doma Vojske Srbije referentno su mesto u kome se afirmiše umetnost i kultura – poručila je Knežević.

Okupljene poštovaoce likovne umetnosti pozdravio je i član Likovne grupe Dragan Živaljević, a današnji umetnički program upotpunio je i nastup učenika Pete beogradske gimnazije Luke Malenova.

 
photoFOTO GALERIJA