21.12.2016

Obeležena 75. godina od formiranja Prve proleterske brigade



Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije (SUBNOR Srbije) prigodnim programom u Svečanoj sali beogradskog Doma Vojske obeležio je 75. godinu od formiranja Prve proleterske brigade u bosanskoj varoši Rudo, 21. decembra 1941. godine.
 
Nakon minuta ćutanja u čast poginulih boraca Prve proleterske, partizana u Drugom svetskom ratu i svih boraca palih u oslobodilačkim ratovima Srbije, prisutne je pozdravio predsednik SUBNOR-a Dušan Čukić podsetivši da ova organizacija okuplja više od 130.000 članova, potomaka svih boraca koji su 7. jula 1941. godine krenuli iz Bele Crkve, pa preko Ruda, Sutjeske, Neretve, Kozare, redom oslobađali stratišta u Drugom svetskom ratu, dolazeći do severnih gradova tadašnje Jugoslavije.
 
- To su potomci, poštovaoci svih onih koji su se borili za samostalnost i slobodu naše domovine u trenucima kada smo bili bez razloga napadnuti. Oni koji su 1941. godine bili u stroju, u Rudu, nisu nikada tražili bilo kakve privilegije. Ni sadašnja generacija njihovih naslednika to ne traži. Ponosni smo i zadovoljni što u poslednje dve godine posebno, naša država na sve načine pokušava da pomogne ovu organizaciju, pa je tako, između ostalog, usvojeno da 4. decembar bude Dan veterana, kao uspomena, sećanje i priznanje svima onima koji su se decenijama na ovim prostorima borili za slobodu, nezavisnost i za pravi put kojim se Srbija i srpski narod posebno odlikuju.
 
Jedan od retkih još uvek živih partizana iz Prve proleterske brigade, borac za oslobođenje Beograda oktobra 1944, Zdenko Duplančić, član Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije, ukratko je održao istorijski čas o formiranju i delovanju brigade rodonačelnica pobedonosne jugoslovenske armije, koja je svojim snagama oslobodila domovinu, a u sadejstvu sa snagama antifašističke koalice, doprinela pobedi nad fašističkom Nemačkom i njenim satelitima.
 
- Na žalost, petoro boraca brigade iz prvog stroja u gradu Rudu, među kojima su naša drugarica, narodni heroj Dana Milosavljević, Aleksandra Perović i Nikola Jokić, iz zdravstvenih razloga nisu danas sa nama, rekao je Duplančić na kraju izlaganja, pozvavši prisutne da aplauzom pozdrave prisutnu dvojicu boraca iz tog stroja, Miroslava Vojića i Albina Pibernika, koji je došao u sastavu slovenačke delegacije.
 
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, poručio je da se danas sećamo generacije koja je bila na pravoj strani, zahvaljujući kojoj smo i mi postali deo pobedničkog i boljeg sveta.
 
- Izbrišite zasluge generacije iz Prve proleterske, pa vidite šta nam je ostalo. Da nije bilo njihove borbe, ne bi bilo ni nas danas. Da li bismo stajali ovako ponosni i sigurni? Da li bismo imali na koga da se oslonimo? Ili bismo stajali u ćošku istorije pognute glave, nesigurni u budućnost, jer nam preci nisu ostavili prošlost kojom bismo imali da se ponosimo? Tog hladnog dana u Rudu, stvorena je budućnost generacija koje će tek doći. Deca koja budu koračala za nama dužna su da pamte od koga su i kako došla, dužna su da se oslone na veliku uspomenu predaka. Danas se sećamo boljih i hrabrijih od nas. Njihova hrabrost i danas nadahnjuje,  inspiriše i upućuje na put kojim bismo i mi morali da koračamo.
 
Hor „Braća Baruh“ i Zoran Tutunović na harmonici (član Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“), nastupili su u umetničkom delu programa, izvodeći čuvene partizanske ratne pesme.
photoFOTO GALERIJA