28.12.2016

Promovisana knjiga "Geopolitika - ideje, teorije, koncepcije"



U Atrijumu Domu Vojske Srbije javnosti je predstavljen najnoviji izdavački poduhvat Instituta za političke studije, obimno, originalno i po svemu kapitalno delo "Geopolitika – ideje, teorije, koncepcije", profesora dr Milomira Stepića, kojim su, prvi put kod nas, postavljeni naučni temelji geopolitike, interdisciplinarne nauke koja ne prestaje da traži svoje mesto pod suncem. O knjizi su govorili prof. dr Časlav Ocić, redovni član SANU, prof. dr Radovan Radinović, general-potpukovnik u penziji,dr Momčilo Subotić, naučni savetnik u Institutu za političke studije i autor.

U vremenu kojke se po svemu razlikuje od svega na šta smo navikli, u kome je čovek strahovito ubrzanim zbivanjima i svojevrsnim ustupanjem nauke pred voluntarizmom, ostao zbunjen i pasiviziran, Stepićeva knjiga, rekao je dr Časlav Ocić, predstavlja putokaz za efikasniju, svrsishodniju i temeljitiju aktivizaciju.

– Više nije dovoljan odgovor na pitanje zašto se nešto dešava i kako se prilagoditi dešavanjima, već je potrebno saznati i čemu će poslužiti naše delovanje, do čega će dovesti određena odluka. To ne znači proricanje budućnosti, ali znači osluškivanje znakova, argumentovano procenjivanje mogućih posledica, istakao je dr Časlav Ocić, dok je dr Radovan Radinović, naglasio da je Milomir Stepić, inače naučni savetnik u Institutu za političke studije, u svojoj monografiji oformio autentičan pojmovno-kategorijalni aparat geopolitike kao nauke, ustanovio jasan predmet njenog proučavanja, dao originalnu podelu i istraživačku metodologiju, te odredio njeno mesto u sistemu nauka. Radinović je, zatim, istakao sve vrednosti knjige koja, po njegovim rečima, znači prekretnicu u razvoju geopolitike, ali istovremeno i daje smernice praktičarima u strateškom koračanju kroz vreme i događaje.

To kapitalno delo ima 700 stranica, sadrži više od 800 fusnota koje svedoče o visokom stepenu naučne verodostojnosti, 450 bibliografskih i dokumentacionih jedinica, 25 fotografija, šest šema i 56 karata, što znatno osvežava teorijski sadržaj knjige. Istovremeno, to delo svojim originalnim i sveobuhvatnim pristupom daje dragoceni putokaz geopolitičkim praktičarima u donošenju strateških odluka. 

Dr Momčilo Subotić je, između ostalog, naglasio poseban značaj koji je u knjizi dat odnosu geopolitike prema geografskoj nauci iz koje je potekla, politikologiji sa kojom ima neraskidive veze i geostrategiji u kojoj se neposredno primenjuje. Težišni deo knjige čini poniranje u istoriju ideja o međuzavisnosti geografskog i političkog, te analiza geopolitičkih koncepcija od razmeđa 19. i 20. veka do danas, uključujući i njihovu projekciju na balkanski i srpski prostor. 
photoFOTO GALERIJA