10.01.2017

Izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ stigla u Kraljevo



Večeras je u Domu Vojske Kraljevo otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović – znamenja slave i časti“ u  prisustvu  brojnih ličnosti iz kulturnog i javnog života Kraljeva, predstavnika Vojske Srbije kao i Slavice Trifunović, višeg savetnika predsednika Republike za izradu i promociju projekata od nacionalnog značaja.

 Izložbu, koja za Republiku Srbiju ima veliku istorijsku i kulturološku vrednost, zajedno su priredili Medija centar „Odbrana“, Generalni sekretarijat predsednika Republike Srbije i Narodni muzej Čačak.

Kraljevčani će biti u prilici da pogledaju kolekciju od 25 domaćih i 16 stranih odličja vojvode Bojovića, a koju je Kosta Rakić, ispunjavajući zavet vojvodinog sina Dobrosava, čuvao 56 godina, i nedavno predao u amanet srpskom narodu, a na trajno čuvanje predsedniku Republike Srbije. U zbirci su domaća i inostrana priznanja koja su Petru Bojoviću dodelile gotovo sve važnije evropske zemlje. Tu su Karađorđeve zvezde sa mačevima Prvog reda iz 1933. godine, Ordeni Francuske legije časti svih redova i druga, ali i vojvodine sablje i uniforme iz Narodnog muzeja Čačak.

Predstavljajući izložbu čiji je autor kustos Narodnog muzeja Čačak, Radivoje Bojović, direktorka tog muzeja, Delfina Rajić predstavila je postavku  posvećenu vojvodi Petru Bojoviću i istakla  da je ova izložba zauzima najpočasnije mesto u nizu manifestacija posvećenih stogodišnjici Prvog svetskog rata.
 
- Narodni muzej je još 2008. godine uradio projekat za muzej vojvode Petra Bojovića u Čačku, jer je moravički okrug njegov drugi zavičaj, a grad na Moravi mesto gde su on i njegova porodica povremeno boravili, a vojvodin brat vladika Jefrem Bojović bio je poslednji arhijerej, koji je stolovao u njemu. U želji da ostvarimo svoju zamisao, mi ćemo sa posebnom pažnjom tragati za svakom fotografijom i svakim predmetom iz zaostavštine  slavnog vojvode, naglasila je Delfina Rajić.

Glavni koordinator gostovanja izložbe po Domovima vojske u Srbiji je Medija centar „Odbrana“. Direktor ove institucije, pukovnik Stevica Karapandžin otvorio je izložbu i podsetio posetioce na život i delo vojvode Petra Bojovića.
 
On je tom prilikom rekao da je nemerljivo učešće vojvode Petra Bojovića u izvođenju „Kačaničkog manevra”, zatim tokom prelaska preko Albanije i dve reorganizacije potpuno slomljene srpske vojske, prvo na Krfu, a kasnije i na Solunskom frontu, te da je veliku žrtvu podneo upravo vojvoda koji je bio  u procepu između često nemilosrdnih savezničkih zahteva i umiruće srpske vojske koju je trebalo vasksrnuti.
 
- Vojvoda Bojović je bio čovek iskreno pobožan, izrazitog patrijarhalnog vaspitanja, koji je vojsku doživljavao kao jednu veliku porodicu u kojoj se mlađi bezgranično voli, a stariji bespogovorno sluša (što isključuje ropsku pokornost). Radi se o vojskovođi visokih moralnih načela, koji je još u roditeljskom domu izgradio čvrste i nepokolebljive stavove. Zato na pitanje zašto je toliko zapostavljan i na kraju ponižavan, nije lako, ali ni nemoguće odgovoriti. Ispravljanje učinjenih nepravdi od presudne je važnosti, ne za samog Petra Bojovića, već pre svega za sve nas, jer od našeg odnosa prema njemu zavisi kakvi ćemo sutra biti u večnosti, istakao je pukovnik Karapandžin.
 
Posetioce je kroz postavku provela istoričar umetnosti i načelnik Galerije Doma Vojske u Beogradu Jelena Knežević, a u umetničkom delu programa nastupili su Gradski hor „Crvčanin“ iz Kraljeva, glumac Mile Nedeljković iz Kraljevačkog pozorišta i načelnik Doma Vojske Kraljeva Radoslav Premović.    

 Nakon premijernog otvaranja izložbe u zgradi predsednika Republike, postavka je gostovala u beogradskom Domu Vojske, Narodnom muzeju u Kragujevcu, Narodnom muzeju u Čačku i Domu VS u Nišu. Od večeras pa sve do 25. januara ove godine građani Kraljeva biće u prilici da pogledaju izložbu i upoznaju se sa zaostavštinom velikog srpskog vojvode.
photoFOTO GALERIJA