08.02.2017

Predstavljena knjiga „Pad noćnog sokola“ na Vojnoj akademiji



Knjiga pukovnika Slaviše Golubovića „Pad noćnog sokola“ predstavljena je danas na Vojnoj akademiji. Promociji trenutno najčitanijeg i najprodavanijeg izdanja Medija centra „Odbrana“ prisustvovali su načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković i kadeti.

O knjizi su govorili urednica u Medija centru „Odbrana“ Mirjana Sandić, direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin i autor.

Uz odobrenje ministra odbrane, danas je svim kadetima smera Protivvazduhoplovna odbrana i njihovim starešinama poklonjena knjiga pukovnika Golubovića kao pomoćni edukativni materijal.
Pukovnik Karapandžin predstavio je prisutnima opus izdavačke kuće i istakao značaj pisane reči za vojnu nauku i istoriografiju. On je o knjizi „Pad noćnog sokola“ rekao da je „izraz našeg nastojanja da svedočimo o savremenoj srpskoj ratnoj slavi“.

- Hteli smo da čitalačkoj publici i istoriografiji ponudimo autentična svedočanstva aktera ovog događaja. Dvadeset neposrednih učesnika, od komandanta brigade do vojnika, u četrdeset izjava dalo je svoje viđenje događaja koji se dogodio 27. marta u vazdušnom prostoru iznad Donjeg Srema, rekao je pukovnik Karapandžin i istakao da je „Pad noćnog sokola“ jedna od retkih knjiga čije je prvo izdanje u veoma kratkom roku rasprodato.

Želeći da današnje predstavljanje knjige više izgleda kao interaktivni čas, pukovnik Golubović je pomoću elektronske knjige i video animacije poručio kadetima da su događaji iz 1999. godine veoma značajni i u knjizi detaljnije opisani i pojašnjeni. On je naglasio i da već dugi niz godina ovu knjigu duguje samom sebi.

- Kao bivši pripadnik 3. raketnog diviziona dugujem je i njegovim bivšim i sadašnjim pripadnicima. Takođe, 3. divizion duguje knjigu 250. raketnoj brigadi kao pisani primer hrabrosti, znanja i veština ratovanja i umešnosti komandovanja i požrtvovanosti, a Brigada knjigu duguje vojsci i narodu Srbije, rekao je autor knjige.

Na kraju današnjeg predstavljanja knjige, prisutnima se obratio i general Zeković koji je naglasio da za ovakve knjige „treba imati vremena“ i da je Vojna akademija pogodno tle na kome uprvo ovakve knjige treba da se reprezentuju.
Knjiga „Pad noćnog sokola“ trenutno se prodaje u osam gradova bivše Jugoslavije, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji, Kanadi, Australiji i Slovačkoj.

Obaranje aviona F-117A jedan je od najznačajnijih uspeha naše vojske tokom NATO agresije. Knjiga je nastala u pokušaju potpunog rasvetljavanja svih činjenica i okolnosti obaranja „nevidljivog“. Autor, inače pripadnik ratnog sastava koji je oborio F-117A, dao je priliku svim članovima borbenih posluga, velikom broju pripadnika ratne jedinice, kao i licima van jedinice da svojim svedočenjima osvetle ratne uspehe srpske Protivvazduhoplovne odbrane. Mnogi prikupljeni podaci pružaju novi uvid u sled dramatičnih događaja. Knjiga se čita kao scenario za dokumentarni film, i samim tim, osim stručnoj, namenjena je i širokoj čitalačkoj publici.
 
photoFOTO GALERIJA