03.03.2017

Otvorena izložba "45 paklenih noći nad Beogradom"



KLIKNITE OVDE ZA VIRTUELNU TURU KROZ GALERIJU !

Raspuklo nebo od vatre i metala, dimova i užasa. Podseća na čuveni stih Preverove „Barbare“  - „...Pod kišom kanonada ognja, krvi i čelika..“ Sve pršti od dejstvovanja protivavionaca, NATO avijacije, a nebo postaje skup otrovnih oblaka.    To je Beograd u proleće 1999. godine, u oku i okularu Tomislava Peterneka, velikog umetnika fotografije, čija je izložba „45 paklenih noći nad Beogradom“ danas otvorena u Maloj Galeriji Doma Vojske Srbije. 

Na izložbi su najznačajniji događaji koji su obeležili NATO agresiju 1999. godine na našu prestonicu – od prvih bombi, preko gađanja bivšeg CK (danas tržni centar Ušće), RTS, Generalštaba i Ministarstva odbrane, obaranja „nevidljivog“ F 117, obaranja drugih projektila, do gađanja rafinerije u Pančevu, rezervoara za benzin kod Hipodroma, obaranja F16, krstarećih projektila, itd. Potpukovnik Biljana Pašić je, otvarajući izložbu, podsetila da je reč o isečcima borbe i življenja, slikama herojstva naroda i vojske, koje teraju da se pogne glava sa pijetetom zbog onih koji nisu preživeli ovaj rat.

 „Ovih 24 događaja na fotografijama  su mračna slika zbitija što će obeležiti i generacije koje dolaze. I koje nameće dilemu važi li još ona rečenica patrijarha Germana -  oprostiti ali ne i zaboraviti“, rekao je o izložbi istoričar umetnosti Dušan Milovanović, podsećajući na činjenicu da je agresijom NATO pakta na SRJ apsolutno pogaženo međunarodno pravo, Ženevske konvencije privremeno ukinute, a na građane Srbije otvorena nova sezona lova i oni smešteni u kategoriju planetarnih parija.  

Sam autor, Tomislav Peternek, iskoristio je priliku da podseti da su mnogi u svetu videli izložbu, uključujući tu i gradove iz kojih su na nas te 1999. godine poletali avioni. Zahvaljujući se  Medija centru „Odbrana“ i Vojsci Srbije, Peternek je dodao još nešto:

„Kad se bude završila, ova izložba ostaće Ministarstvu odbrane, ja je poklanjam. Jer, ona njima i pripada, i  tu će biti trajno sačuvana kao svedočanstvo.“
 
 
photoFOTO GALERIJA