04.03.2017

Izložba "Vojvoda Petar Bojović – Znamenja slave i časti“ u Domu Vojske u Pančevu



Sedam meseci nakon premijernog prikazivanja pred prestoničkom publikom, izložba „Vojvoda Petar Bojović – Znamenja slave i časti“ beleži deveto gostovanje, ovoga puta u pančevačkom Domu Vojske.

Izložbu je do sada videlo oko 12.000 ljudi, te se može reći da je napravljen mali, ali važan iskorak u ispravljanju nepravde prema vojvodi koji je decenijama bio neopravdano skrajnut na margine istorije.

Vojvoda Petar Bojović je bio izuzetna ličnost, komandant i strateg srspke vojske koji je punih 46 godina proveo u ratnoj uniformi, boreći se u šest ratova na položajima od komadira voda i čete, komandanta bataljona, konjičkog eskadrona, brigade, divizije i armije, a bio je i načelnik štaba Vrhovne komande srpske vojske.

Vojvodu Bojovića život je prekalio i od njega napravio obrazovanog, odlučnog i hrabrog vojskovođu, rodoljuba i ratnika, vojnog pisca, prevodioca i porodičnog čoveka. Kao dokaz vojničkim vrlinama su sva sačuvana priznanja, 25 domaćih i 16 stranih odličja, koja čine postavku.

Na otvaranju izložbe u Pančevu goste su pozdravili i o vojvodi Bojoviću besedili zamenik komandanta Prve brigade Kopnene vojske pukovnik Veljko Martinović; Radivoje Bojović, kustos Narodnog muzeja Čačak, ujedno autor postavke; pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“ i Nedeljko Tenjović, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, koji je izložbu proglasio otvorenom.

Prijatnoj atmosferi su doprineli nastupi glumca Ateljea 212 – Miroslava Žužića i hora Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, koje je predvodila dirigentkinja Vera Carina.

Izložba će biti otvorena do 13. marta 2017. godine. 
photoFOTO GALERIJA