10.03.2017

Otvorena izložba "UMETNICI AKADEMICI iz kolekcije Pavla Beljanskog"



KLIKNITE OVDE ZA VIRTUELNU TURU KROZ GALERIJU !

Pavle Beljanski, diplomata i kolekcionar, i šesnaest umetnika članova SANU, od večeras ponovo gostuju u Velikoj Galeriji Doma Vojske Srbije, a ljubitelji dobre slike i skulpture će tu moći da ih vide do 1. aprila. Večeras je, naime, otvorena šesta po redu izložba dela iz sjajne kolekcije ovog prijatelja umetnika.   Ovoga puta, predstavljaju se umetnici čija su dela zastupljena u zbirci, a koji su vremenom postali članovi Srpske Akademije nauka i umetnosti. Zora Petrović, Ljubica Cuca Sokić, Milan Konjović, Marko Čelebonović, Nedeljko Gvozedonović, Risto Stijović, Stojan Aralica, Peđa Milosavljević, Ljubomir Ivanović, Ivan Tabaković, Milo Milunović, Jovan Bijelić, Sreten Stojanović, Ivan Radović ... Tu je i neki drugačiji, raniji Lubarda, pre njegove „Fantastične zveri“ i drugih dela po kojima je prepozantljiv, sa čistom figurom ali i dobro znanim potezom punim strasti.

„Ova izložba je dokaz naše posvećenosti saradnji sa građanstvom tokom sedam decenija kontinuiteta Velike Galerije Doma Vojske Srbije“, rekla je ppuk Biljana Pašić, pozdravljajući prisutne. Izražavajći zadovoljstvo zbog još jednog uspešno ostvarenog kulturnog događaja, ona je naglasila da je izložba već svrstala Dom Vojske u vrh kulturnih programa ove godine.  „Mnogi od ovih umetnika izlagali su tokom tih sedam decenija u ovoj galeriji“, podsetila je ppuk Pašić.

Jasna Jovanov, direktorka Spomen zbirke Pavla Beljanskog,   istakla je da je ova kolekcija danas potpuno zaokružena, ali da stalno nameće razmišljanje o nekom novom uglu na koji se njena dela mogu predstaviti. Ovoga puta, izbor je pao na umetnike -  članove SANU.  „Ove godine obeležavamo šest decenija od osnivanja zbirke, ali i pola veka od osnivanja Umetničkog saveta Galerije SANU“, rekla je Jovanov otvarajući izložbu. Naime, osnivanje Umetničkog saveta Galerije SANU pokrenuo je Nedeljko Gvozdenović, a pored njega, time su se bavili i Peđa Milosavljević, Ljubica Cuca Sokić. Sve autori čija su važna dela mnogo ranije postala deo zbirke „Beljanski“. Jer, Pavle Beljanski je, kako je to rekla Jasna Jovanov, bio ne samo diplomata od formata već i ličnost veoma rafiniranog osećaja za umetnost, znao je da odabere sliku i verovao je da treba pomoći mlade autore. „A svi ovi autori, u trenutku kad su njihova dela bila kupovana za zbirku, još su bili mladi, nedovoljno potvrđeni, još su se morali boriti za egzistenciju“, rekla je Jovanov.

Dušan Otašević, direktor Galerije SANU, bio je jasan u vezi sa značajem nove izložbe u Velikoj Galeriji: „U vremenima kada površnost i merkantilizam potiskuju duhovnost, svaki ovakav događaj je praznik. Bez umetnosti, identiteti naroda su narušeni“.
photoFOTO GALERIJA