11.03.2017

Fantastični Robert Šuman u Domu Vojske Srbije



Zašto je Robert Šuman bio pomalo netipični kompozitor svog doba i zbog čega su nastupi umetničkog ansambla Vojske Srbije „Stanislav Binički“  obavezna stavka u rasporedu svakog ozbiljnijeg ljubitelja dobre muzike, pokazalo se još jednom večeras, na upravo održanom koncertu u prepunoj sali Doma Vojske Srbije.

Koncertom koji je još jednom dokazao da klasične partiture stoje „Biničkom“ izuzetno dobro, najmanje koliko i vojne koračnice, dirigovao je mladi dirigent Dušan Vilić, mnogostrani muzičar kome nije strano ni solo pevanje niti izvođenje na orguljama, postdiplomac Moskovskog konzervatorijuma „Čajkovski“ i Konzervatorijuma „Rimski Korsakov“ u Petrogradu. 

„Veče sa Šumanom“ je počelo dramatičnim „Manfredom“, uvertirom  koju je nemački kompozitor, i sam pisac opsednut književnošću, napisao za poemu svog prijatelja, velikog pesnika Bajrona.

U narednom delu, nastupila je izvanredna pijanistkinja Natalija Mladenović, đak Moskovskog konzervatorijuma „Čajkovski“, kao solista na klaviru za   izvođenje „Koncerta za klavir i orkestar u A molu“. Nadahnuto izvođenje  pokazalo je još jednom zašto je Šuman bio majstor klavira, ali i zašto ga neki smatraju nestandardnim stvaraocem. Stavljajući stakata i ritardanda na neočekivana mesta, i dajući svojim molovima snagu i dramatiku durova, Robert Šuman je pomalo rušio uobičajene forme.

Ovaj praznik klasične muzike  završen je simbolički  -  „Prolećnom simfonijom“. Poletno, i pozivajuće kako za proleće kome se nadamo, tako i za publiku, na neko sledeće praznovanje koje bi „Binički“ priuštio sladokuscima.
photoFOTO GALERIJA