11.04.2017

"Ispovesti jugoslovenske moderne" u Zavičajnom muzeju Jagodina



Medija centar „Odbrana“ od večeras pa do 4. maja 2017. gostuje u Zavičajnom muzeju Jagodina sa izložbom „Ispovesti jugoslovenske moderne“, koja je nastala pre dve godine iz bogate Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije.

U prisustvu uglednih zvanica na otvaranju izložbe gostima su se obratili istoričarka umetnosti Jasmina Trajkov, kustos Zavičajnog muzeja, pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“ i istoričarka umetnosti Jelena Knežević, načelnica Galerije Doma Vojske Srbije u Beogradu.

- Zadovoljstvo mi je da kolegama iz Medija centra „Odbrana“ poželim dobrodošlicu, utoliko više jer je ovo njihovo prvo gostovanje u Zavičajnom muzeju. Verujem da će ova izložba biti početak jedne uspešne saradnje i da će naići na dobar prijem publike, rekla je Jasmina Trajkov.

Pukovnik Karapandžin je istakao težnju Medija centra „Odbrana“ da dela znamenitih stvaralaca, koja se čuvaju u Umetničkoj zbirci Doma Vojske Srbije, budu prikazana ne samo u matičnoj Galeriji Doma Vojske, već i širom Srbije, jer je to proveren načina da se svest o kulturnoj baštini širi i ojača.

Jelena Knežević je bliže predstavila postavku, poručujući da načinjeni izbor dela predstavlja veliki dar publici i likovnim sladokuscima, zbog mogućeg uvida u tokove umetnosti prošlog vremena i specifično postojanje neposrednosti u impresiji.

Na izložbi „Ispovesti jugoslovenske moderne“ publika ima priliku da vidi dela 43 autora među kojima su Ljubomir Ljuba Ivanović, Sava Šumanović, Stojan Ćelić, Predrag Peđa Milosavljević, Mladen Srbinović, Milo Milunović... Sagledani na jednom mestu, ekponati predstavljaju svojevrsnu panoramu umetničkih dešavanja u 20. veku.
 
photoFOTO GALERIJA