05.05.2017

Otvorena izložba ,,Omaž Milanu Komneniću - U odbranu slike“



KLIKNITE OVDE ZA VIRTUELNU TURU KROZ GALERIJU !

U Velikoj galeriji Doma Vojske otvorena je izložba ,,Omaž Milanu Komneniću - U odbranu slike“u organizaciji Medija centra ,,Odbrana“ i Fondacije „Plavo“ .
 
Publici je predstavljeno 17 kapitalnih dela velikih slikara kojima je poznati srpski esejista, pesnik, prevodilac, likovni kritičar, političar i umetnik duha Milan Komnenić posvetio značajan deo svog istraživanja. Mnogobrojni ljubitelji Komnenićevog stvaralaštva, ali i slikarskog opusa predstavljenog na izložbi, večeras su imali priliku da prvi put u Beogradu vide između ostalih i dela ,,Lepotica dana“ Ljube Popovića i veliki diptih Miodraga Dada Đurića koji je za ovu priliku dopremljen iz Njujorka. Uz pomenute autore na izložbi su predstavljena i dela velikog formata Petra Lubarde, Voje Stanića, Petra Omčikusa, Kose Bokšan, Todora Stevanovića, Ksenije Divjak, Ljubodraga Jankovića Jaleta, Mira Glavurtića, Stanka Zečevića, Ljubice Mrkalj, Vladimira Dunjića, Dragana Vuka Račića, Milana Tucovića, Raše Trkulje i Branislava Markovića.

 Ispred Medija centra "Odbrana" mnogobrojnu publiku pozdravila je potpukovnik Biljana Pašić. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje Fondacije "Plavo" i Doma Vojske Srbije i iskoristila priliku da prisutne goste pozove da budu deo manifestacije Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10, u kojoj ove godine učestvuje i Medija centar "Odbrana",a koji je pripremio bogat izlagački sadržaj sa sve one koji će posetiti galerijski prostor Doma Vojske u periodu od 10. do 20. maja.

Autor postavke je istoričar umetnosti Nikola Kusovac, koji je na otvaranju govorio i o izuzetnom značaju Komnenićevog esejističkog rada, posebno kad je reč o oceni značajnijih slikarskih dela. Iako nije bilo slikar po vokaciji, Komnenić je dobro razumeo slikare i njihovo pregalaštvo. Sliku ne treba objašnjavati umom, nego srcem, govorio je Komnenić i toga se u svojim prikazima slikarskog umeća i držao. 

O prijateljstvu slikara i Milana Komnenića govorio je i Milan Tucović, slikar čije je delo prikazano na izložbi.

Izložba ,,Omaž Milanu Komneniću - U odbranu slike“ otvorena je do 31. maja u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.
 
photoFOTO GALERIJA