11.05.2017

Otvorena izložba crteža Javora Rašajskog



KLIKNITE OVDE ZA VIRTUELNU TURU KROZ GALERIJU !

U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije večeras je otvorena izložba crteža Javora Rašajskog, koja je plod saradnje Medija centra „Odbrana“ i Gradskog muzeja Vršac u okviru manifestacije „Muzeju Srbije deset dana od 10 do 10“.

Izložbu čini izbor od tridesetak crteža, a postavku prati bogat katalog sa tekstom Dejana Đorića.

Otvarajući izložbu, književnik i likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov istakao je da je Rašajski crtač figurativne veroispovesti, a da njegovi crteži prate entitete čudesnog i metafizičkog. U njegovim vizuelnim esejima, dodao je Danilov, on nevidljivo dovodi u opseg vidljivog u svojevrsnom psihoanalitičkom putovanju u zaumni prostor.

Govoreći o značaju postavke, načelnica Galerije Doma Vojske Srbije Jelena Knežević naglasila je da izložbu čine dve celine, odnosno crteži iz ranije faze umetničkog opusa, i novija faza u kojoj se očitavaju drugačiji mediji u stvaralačkom izrazu.

Direktor Gradskog muzeja Vršac Zvonimir Santrač izrazio je zahvalnost Medija centru „Odbrana“ na dosadašnjoj uspešnoj saradnji, a glumica Rada Đuričin osvrnula se na prijateljstvo pesnika Vaska Pope i Javora Rašajskog, čija su umetnička svedočanstva dela koja su jedan drugom posvetili - portret Vaska Pope i pesma „Javor Rašajski“.

Javor Rašajski je rođen u Vršcu 1946. godine. Akademiju za likovne umetnosti završio je u Beogradu 1975. godine u klasi profesora Zorana Petrovića. Aktivno izlaže od 1982. godine. Uradio je ili ilustrovao preko osamdeset knjiga, od kojih su šest autorske iz oblasti ornitologije, a iz iste oblasti ima više od dvadeset naučnih radova.

Radeći na knjigama, nagrađen je dva puta prvom nagradom na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2002. i 2004. godine, a 2007. dobio je Visoku nagradu rumunske Akademije nauka i umetnosti za autorsku knjigu „Ptice Banata“. Grad Vršac dodelio mu je Oktobarsku nagradu 1998. i 2004. godine. Član je Matice srpske i ULUS-a. Direktor Gradskog muzeja Vršac bio je od 2000. do 2004.

Izložba u Maloj galeriji Doma Vojske biće otvorena do 31 maja 2017. godine.
 
photoFOTO GALERIJA