12.05.2017

MANIFESTACIJA „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“



Po prvi put Medija centar „Odbrana“ se pridružio najvećoj nacionalnoj muzejskoj manifestaciji „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, koja je drugu godinu za redom okupila 90 muzeja i srodnih institucija u više od 40 gradova Srbije, da svoja vrata otvore za ljubitelje umetnosti od 11. do 20. maja 2017. godine. Ovom manifestacijom obeležava se više muzejskih događaja i bitnih datuma od međunarodnog značaja: Međunarodni dan muzeja – 18. maj, Nedelja muzeja i Evropska noć muzeja – 20. maj.

Pod sloganom „Muzej u gostima“, jer je muzejima iz manjih gradova omogućeno da učestvuju u programima u Beogradu i Novom Sadu, biće prikazan bogat program izložbi, uz besplatan ulaz tokom trajanja manifestacije. Tako je Medija centar „Odbrana“ domaćin Gradskom muzeju Vršac i izložbi crteža Javora Rašajskog.



 
PRIPREMILI SMO ZA VAS

 
1. „KUL – tura“
 
Kakvo se blago „krije“ iza vrata nekadašnjeg Ratničkog doma, monumentalnog zdanja koje već 85 godina ponosno stoji kao tvrđava na pozorišnom trgu, saznaćete 16. i 20.05.2017. od 14 časova, ukoliko se prijavite za jednu od „KUL-tura“. Ne propustite mogućnost da vidite ekskluzivan prostor koji su do sada posetili mnogi znameniti ljudi naše prošlosti i sadašnjosti, „bacite“ pogled sa jedne od najlepših terasa u gradu i čujete zanimljivosti o umetničkim delima koje baštinimo.
 
U obilazak vas vode: Jelena Knežević i Jovana Pešić.

Prijavljivanje:
2. Velika galerija Doma Vojske Srbije - Izložba „Omaž Milanu Komneniću“

U saradnji sa beogradskom Fondacijom „Plavo“ nastao je multimedijalni projekat u znak sećanja na preminulog pesnika, književnika, prevodioca, esejistu i likovnog kritičara Milana Komnenića. Na izložbi je predstavljeno 17 vrhunskih slikara koji su obeležili likovnu scenu druge polovine 20. veka, a koji su bili predmet Komnenićevog istraživanja. Poseban kuriozitet je premijerno izlaganje dela Dade Đurića i Ljube Popovića koja su za ovu priliku dopremljena iz Njujorka i Pariza.

Autor izložbe: Nikola Kusovac.
 
Detaljnije:
http://www.odbrana.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=1244
 

3. Beseda i stručno vođenje Dragana Jovanovića Danilova

U okviru izložbe „Omaž Milanu Komneniću“ 20.05.2017 u 12.00 časova ugledni književnik i likovni kritičar, Dragan Jovanović Danilov, besedom će podsetiti na Komnenićevo delo, a nakon toga stručnim vođenjem posetioce „provesti“ kroz izložbu.
 

4. Mala galerija Doma Vojske Srbije – Izložba crteža „Javor Rašajski“

Shodno sloganu „Muzej u gostima“ u saradnji sa Narodnim muzejom Vršac, predstavljamo iložbu crteža akademskog slikara mr Javora Rašajskog. Postavka pruža mogućnost da se upozna opus ovog umetnika, koji se kreće od čiste likovnosti, do tehničkog i zanatskog savršenstva u izradi crteža.

Autori izložbe: Dragana Kuručev, Dejan Đorić.
 
Detaljnije:
http://www.odbrana.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=1249
 
 
Dobro došli!