25.05.2017

Medija centar "Odbrana" na gostovanju u Šidu i Moroviću



Medija centar „Odbrana“, kao ustanova čije delatnosti oslikavaju simbiozu nauke, kulture i umetnosti, brižljivo se stara da sa srodnim institucijama ostvari što bolju saradnju u cilju zajedničkog čuvanja i promovisanja kulturnog nasleđa Srbije. Jedan od vidova jačanja korporativnog povezivanja su i organizovane posete kolektiva, koje omogućavaju saradnicima da se što bolje međusobno upoznaju, kako bi uvideli potencijale iz kojih se mogu iznedriti kvalitetni zajednički projekti.
 
Na maršruti Medija centra „Odbrana“ juče se našao Šidu, grad iz koga su ponikli čuveni slikari Sava Šumanović i Ilija Bašičević Bosilj.
 
U prelepom ambijentu Umetničke galerija „Sava Šumanović“, uz stručno vođenje direktorke – Vesne Burojević, imali smo priliku da uživamo u ciklusu „Šidijanke (Kupačice)“, koji je do sada samo dva puta predstavljen, prvi put u celini (410 dela) na poslednjoj samostalnoj Šumanovićevoj izložbi u Beogradu, 1939. godine i  u matičnoj galeriji u Šidu, 1997. Poseban utisak ostavila je poseta kući Save Šumanovića, u kojoj su nastala neka od njegovih najznačajnijih dela i koja je autentično nameštena, baš kao u vreme kada je čuveni slikar u njoj živeo.
 
Topla dobrodošlica nije izostala ni u „Ilijanumu“, muzeju Ilije Bašičevića Bosilja, međunarodno priznatog slikara naivne umetnosti, prepoznatljivog po specifičnom i originalnom stvaralačkom izrazu.
 
Nekih 20-ak kilometara južnije od Šida, nedaleko od autoputa Beograd-Zagreb, nalazi se ugostiteljski biser – Vojna ustanova „Morović“, pravo mesto za sve one koji žele da otkriju jedan sasvim drugačiji svet raskošne prirode koja istovremeno može zadovoljiti lovačke strast i najsuptilnije sanjarije zaljubljenika u prirodu.
 
U ovom predivnom okruženju pripadnici Medija centra „Odbrana“ su napravili predah na povratku u Beograd, a ljubazni domaćin, direktor V. U. „Morović“, major Miroslav Blagojević, pokazao je ugostiteljske kapacitete u čijem sastavu se nalaze vila „Srna“ (svojevremeno opremana za Josipa Broza Tita, iako je nikada nije posetio), vila „Košuta“ i pet bungalova koji odišu skladom i mirom.
photoFOTO GALERIJA