15.06.2017

Izašao je novi broj „ODBRANE“



Magazin odbrana broj 278Na­kon ne­ko­li­ko go­di­na pa­u­ze, u je­di­ni­ca­ma i na po­li­go­ni­ma Voj­ske Sr­bi­je re­a­li­zu­je se obu­ka pri­pad­ni­ka re­zer­vnog sa­sta­va rat­nih je­di­ni­ca. Na te­ri­to­ri­ji ce­le Sr­bi­je, „Pla­ve ko­ver­te” ko­je su sa pr­vim jun­skim da­ni­ma pri­sti­gle na adre­se voj­nih ob­ve­zni­ka iza­zva­le su opreč­ne ko­men­ta­re jav­no­sti. Oda­zi­va­nje po­zi­vu na voj­nu ve­žbu ne­ki­ma je po­slu­žio kao po­vod za de­ba­tu, a mno­gi su pri­hva­ti­li bez okle­va­nja iz­vr­ša­va­nje ustav­ne i za­kon­ske oba­ve­ze i pri­li­ku da se pri­se­te ve­šti­na na­u­če­nih to­kom voj­nič­kih da­na. Tra­gom pri­če, eki­pa ma­ga­zi­na „Od­bra­na” ob­i­šla je po­li­go­ne i je­di­ni­ce Voj­ske Sr­bi­je i raz­go­va­ra­la sa sta­re­ši­na­ma ko­je iz­vo­de obu­ku i pri­pad­ni­ci­ma re­zer­vnog sa­sta­va, a kakvi su njihovi utisci možete pročitati u tekstu „Vojska drugog ešelona“.

Na stranicama ovog bro­ja ma­ga­zi­na „Od­bra­na” pre­no­si­mo i is­ku­stva sa de­se­to­dnev­ne Ko­mand­no-štab­ne ve­žbe „LO­GEX 17”, održane od 8. do 19. ma­ja u Ti­ra­ni, ko­ja je bi­la još jed­na pri­li­ka da pri­pad­ni­ci lo­gi­stič­kog ka­dra u Voj­sci Sr­bi­je po­ka­žu vi­sok ni­vo pro­fe­si­o­na­li­zma i in­ter­o­pe­ra­bil­no­sti u kon­ku­ren­ci­ji ko­le­ga lo­gi­sti­ča­ra iz de­vet evrop­skih ze­ma­lja.

Slikama i tekstom ispratili smo i vežbu Fal­con 2017, ko­ju su grč­ki i srp­ski spe­ci­jal­ci iz­ve­li od 21. do 31. ma­ja u Ni­šu. Nji­ho­va sa­rad­nja za­vr­še­na je tak­tič­kom ve­žbom sa boj­nim ga­đa­njem „Pa­do­bran­ski tim u pr­o­tiv­po­bu­nje­nič­koj bor­bi uz upo­tre­bu spe­ci­jal­nog de­san­ta”, o čemu možete čitati u okviru rubrike „Odbrana“.

Reportaži sa me­mo­ri­jal­ne 19. je­dri­li­čar­ske re­ga­te „Zo­ran Ra­do­sa­vlje­vić”, ko­ja je odr­ža­na 27. i 28. ma­ja u Be­o­gra­du posvetili smo stranice našeg lista posvećene sportu. Na dva re­gat­na po­lja, na Du­na­vu i Sa­vi, nad­me­ta­la se 71 po­sa­da je­dri­li­ca u kla­sa­ma „mi­kro”, du­ži­ne 5,5 me­ta­ra, „kr­staš”, du­ži­ne vi­še od 5,5 me­ta­ra, „la­ser” i „op­ti­mist”, za de­ča­ke i de­voj­či­ce do 14 go­di­na. Na ovo­go­di­šnjoj „re­ga­ti sa emo­ci­ja­ma” tak­mi­či­lo se vi­še od 100 je­dri­li­ča­ra. Pri­pad­ni­ci Reč­ne flo­ti­le obez­be­đi­va­li su re­gat­no po­lje, ka­de­ti Voj­ne aka­de­mi­je po­ma­ga­li su u or­ga­ni­za­ci­ji re­ga­te i tak­mi­či­li se u okvi­ru je­dri­li­čar­skih po­sa­da, dok su pri­pad­ni­ci RV i PVO na­le­ti­ma he­li­kop­te­ra ti­pa „ga­ze­la” na sim­bo­li­čan na­čin ozna­či­li po­če­tak re­ga­te u znak se­ća­nja na svog ko­le­gu pi­lo­ta ma­jo­ra Zo­ra­na Ra­do­sa­vlje­vi­ća.

Ujed­no, u ovom bro­ju do­no­si­mo ak­tu­el­ne kon­ku­r­se i ogla­se, ko­ji će bi­ti pod­jed­na­ko zna­čaj­ni pri­pad­ni­ci­ma u si­ste­mu od­bra­ne i gra­đan­stvu.
TEMA – Obuka rezervnog sastava Vojske Srbije: VOJSKA DRUGOG EŠELONA
 
ODBRANA - Pripadnici Vojske Srbije na komandno-štabnoj vežbi
„LOGEX 17”: VISOK NIVO INTEROPERABILNOSTI
Vežba srpskih i grčkih specijalaca – FALCON 2017:NAJBOLjI SA NAJBOLjIMA
SPORT - Devetnaesti jedriličarski memorijal  „Zoran Radosavljević”: REGATA SA EMOCIJAMA
 
SPECIJALNI PRILOG – 170
Prava i dužnosti građana u izvršavanju vojne obaveze :REZERVNI SASTAV VOJSKE SRBIJE
SPECIJALNI PRILOG – 171
Vojna akademija : STUDIJSKI PROGRAMI ZA SAMOFINANSIRAJUĆE STUDENTE
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.