27.06.2017

Promocija dokumentarnog filma „Sajmište“



U svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je organizovana promocija prvog dela dokumentarnog filma „Sajmište“, u produkciji beogradskog Muzeja žrtava genocida.

O tom ostvarenju, koje će, kada bude završeno, trajati 88 minuta, govorio je autor, vd direktora Muzeja žrtava genocida, Veljko Đurić Mišina.
–  Film je trebalo da bude prikazan premijerno, do kraja godine ,u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u vreme izložbe o genocidu, koja je, nažalost odložena, pa ćemo tragati za novim terminom – rekao je Đurić i najavio da će dokumentarac činiti tri celine: prva, o Evropi i Jugoslaviji od 1939  do 1941. godine, druga, o Nezavisnoj državi Hrvatskoj i treća, o logoru Staro sajmište, prvobitno za Jevreje, a kasnije za Srbe i sve ostale.

Govoreći o Muzeju, on je podsetio da ta ustanova postoji već desetak godina i da su joj aktivnosti u stalnom usponu a da je tek  „tek čekaju bolje dana“, kada će, između ostalog, i zbog znatnog kadrovskog ojačanja, prerasti u institut za istraživanje genocida.

– Prošle godine Muzej je na Filozofskom fakultetu organizovao naučni skup o Milanu Nediću, koji je okupio desetak doktora istorijskih nauka, sa koga je štampan zbornik radova, bez pretenzija da dajemo konačni sud, već samo da damo gledišta kompetentnih naučnika o jednoj o najkontroverznijih ličnosti srpske istorije – rekao je Đurić.

Saradnici Muzeja, Aleksandar Stojanović i potpukovnik dr Dalibor Denda, istraživač u odeljenju za vojnu istoriju Instituta za strategijska istraživanja, posebno su se osvrnuli na Zbornik tekstova s naučnog skupa o Milanu Nediću, predstavljajući sadržaj i autore ali i zanimljive podatke iz Nedićeve biografije.

Osim filmske projekcije i predstavljanja aktivnosti Muzeja žrtava genocida,  publici u beogradskom Domu Vojske, danas su, o aktivnostima Narodnog muzeja „Toplice“ iz Prokuplja, koji je pripremio posebnu izložbu povodom stogodišnjice Topličkog ustanka, govorio direktor te ustanove, istoričar i viši kustos Darko Žarić.