27.06.2017

Promocija knjige „Gusle naše svete“



„Srpski rod, pored mnogobrojnih činilaca svoje istorijske državnosti, u svojoj tradiciji, ukorijenjenoj u burnoj prošlosti i teškim vremenima, čuvao je jedan instrument koji ga je pratio i u volji i nevolji. Bez njega ni  srpsko duhovno nasleđe ne bi bilo onako kako ga istorija pamti, a  narod kazuje. Srbin je kroz mnoge vjekove ponosno  čuvao i sačuvao svoje gusle“
- ovim rečima sinoć je u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije otpočelo predstavljanje  knjige Slavka Jeknića „Gusle naše svete“, objavljena pod pokroviteljstvom Saveza guslara Srbije.
 
Knjigu posvećenu ovom starom i za srpsku istoriju važnom instumentu, predstavili su prof. dr  Milovan Bojić, novinar i publicista Miloš Marković, profesor Slavko Aleksić i književnik Dragan Lakićević.
 
Publika je bila u prilici da uživa u epskim pesama, koje su uz gusle pevali Draško Malidžan, Milan Mrdović, Milomir Trebješanin i Saša Laketić, ali i da čuje stihove posvećene guslama, koje je recitovao glumac Miodrag Rakočević. Umetnički deo programa zatvorili su učenici Muzičke škole „Mokranjac“, u kojoj je autor knjige, Slavko Jeknić,  profesor na predmetu gusle.
Na kraju promocije autor je istakao da je u savremenom dobu, u kojem  živimo, teško sačuvati tradicionalne vrednosti, obeležja života i duh naših predaka. Zato je knjiga „Gusle naše svete“ preporuka svima koji žele da saznaju podatke o istoriji, tradiciji i kulturi epskih pesama, kao i njihovim pevačima i  guslarima.