01.08.2017

Izašao je novi broj „ODBRANE“



Pri­pad­ni­ci 250. ra­ket­ne bri­ga­de za pro­tiv­va­zdu­ho­plov­na dej­stva Voj­ske Sr­bi­je još jed­nom su uspe­šno iz­vr­ši­li bo­je­vo ga­đa­nje ci­lje­va u va­zdu­šnom pro­sto­ru ra­ket­nim si­ste­mi­ma na po­li­go­nu „Ša­bla” u Bu­gar­skoj. Osim pro­ve­re ospo­so­blje­no­sti, cilj ga­đa­nja bio je i raz­bi­ja­nje psi­ho­lo­ške ba­ri­je­re ko­ja pra­ti do­ži­vljaj lan­si­ra­nja. No­vi­na­ri i fo­to-re­por­te­ri „Od­bra­ne” do­no­se eks­klu­ziv­nu re­por­ta­žu s tog je­din­stve­nog do­ga­đa­ja.
 
Za go­di­nu da­na od for­mi­ra­nja Za­jed­nič­kih sna­ga Voj­ske i Po­li­ci­je vi­še od 20.000 mi­gra­na­ta spre­če­no je da uđe u Sr­bi­ju. Za raz­li­ku od ne­kih dr­ža­va ko­je su ži­com i zi­do­vi­ma po­ku­ša­le da spre­če mi­gran­te na pu­tu do raz­vi­je­nih evrop­skih ze­ma­lja, Sr­bi­ja je, ju­la 2016. godine, na „mi­grant­ski iza­zov de­ce­ni­je” od­go­vo­ri­la ci­vi­li­zo­va­no i do­sto­jan­stve­no. Ka­ko je iz­gle­da­lo an­ga­žo­va­nje voj­ni­ka i po­li­ca­ja­ca na spre­ča­va­nju ile­gal­nih prelazaka državne međe pišemo u novom broju novine.  
 
Pa­žnji či­ta­la­ca pre­po­ru­ču­je­mo i te­mu bro­ja – „Ge­o­po­li­ti­ka lo­kal­nih po­ža­ra”. Od po­čet­ka jula, de­set i po hi­lja­da hek­ta­ra šu­ma iz­go­re­lo je u po­ža­ri­ma ko­ji su za­hva­ti­li re­gi­on. Po­ka­za­lo se, međutim, da se sve dr­ža­ve re­gi­o­na ne mo­gu sa­me iz­bo­riti s tom sti­hi­jom. Po­ža­ri ko­ji su za­hva­ti­li ja­dran­sku oba­lu do­ta­kli su i ne­ka ve­o­ma ose­tlji­va (geo)politička pi­ta­nja, ali i vra­ti­li na sce­nu te­mu o stva­ra­nju za­jed­nič­kog cen­tra za br­zo re­a­go­va­nje.
 
INTERVJU – Prof. dr Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida: ČUVARI SEĆANjA
           
U FOKUSU – Svečanost povodom završetka školovanja oficira 63. klase KŠU:  DOSTOJNI SLAVNIH PREDAKA
           
TEMA – Vanredne situacije u regionu: GEOPOLITIKA LOKALNIH POŽARA
 
ODBRANA – Srpski raketaši na „Šabli”: NE ZNAJU ZA PROMAŠAJ
 
 „Saber Guardian 17 – MASCAL”: ODGOVOR NA IZAZOVE U REGIONU
 
Godinu dana Zajedničkih snaga Vojske i MUP-a: EFIKASAN ODGOVOR NA MIGRANTSKU KRIZU
 
DRUŠTVO: Žene u svemirskim programima: JEDNA POTISNUTA ISTORIJA
                       
SVET – Saradnja Ministarstva odbrane Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Češke: EKSPERTI U SLUŽBI MIRA
           
KULTURA – Otvorena izložba „Svetlost, senke i odsjaji” u Domu Vojske Srbije: UTKANI INTIMNI OSEĆAJI I EMOCIJE
 
FELjTON – Vojne parade (3): MOĆNA ARMIJA – SNAGA SUVERENITETA
 
SPECIJALNI PRILOG – Kriptografija kroz vekove: TAJNO KOMUNICIRANjE
 
SPECIJALNI PRILOG – Karađorđe: OD BESMRTNOSTI DO ZABORAVA
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.