16.08.2017

Izašao je novi broj ODBRANE



Re­mon­tom sta­rih i na­bav­kom no­vih avi­o­na i he­li­kop­te­ra, po­ve­ća­njem bro­ja sa­ti na­le­ta i po­di­za­njem ni­voa struč­ne i ope­ra­tiv­ne ospo­so­blje­no­sti pri­pad­ni­ci 204. va­zdu­ho­plov­ne bri­ga­de, do­ka­za­ne ne sa­mo u iz­vr­ša­va­nju bor­be­nih za­da­ta­ka, već i u ak­ci­ja­ma po­mo­ći sta­nov­ni­štvu, spre­ma­ju se za no­vi, du­go če­ka­ni uz­let srp­skog voj­nog vazduhoplovstva, ka­že ko­man­dant tog sastava Vosjke Srbije pu­kov­nik Želj­ko Bi­lić u in­ter­vjuu za „Od­bra­nu”.

Čitaocima novog broja preporučujemo i temu o kulturnoj baštini Srbije. So­po­ća­ne, Sta­ri Ras, Đur­đe­ve Stu­po­ve, Pe­tro­vu cr­kvu ugro­zi­lo je sve ono što ugro­ža­va i No­vi Pa­zar – di­vlja grad­nja, de­po­ni­je sme­ća, ne­bri­ga i uz­dr­ža­va­nje od pri­me­ne pro­pi­sa. Za sa­da UNE­SKO ne raz­mi­šlja o ski­da­nju te ce­li­ne s li­ste svet­ske ba­šti­ne, ali pra­ti si­tu­a­ci­ju. A ona je – alar­mant­na.

Vojna novina donosi i napise o zadacima Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd, Rečnoj flotili, međunarodnim sportskim nadmetanjima u planinskom trčanju na Kopaoniku, kao i snimanju novog televizijskog serijala „Ne­ma­nji­ći – ra­đa­nje kra­lje­vi­ne”, u re­pre­zen­ta­tiv­nom objek­tu Gar­de, u lo­vi­štu „Do­ba­nov­ci”.

Ekipa našeg magazina pratila je i ovogodišnji „Ten­kov­ski bi­a­tlo­n”, naj­a­trak­tiv­ni­ju di­sci­pli­nu Me­đu­na­rod­nih voj­nih iga­ra, na kome je 20 ten­ki­sta na­še voj­ske od­me­ra­va­lo sna­ge sa ko­le­ga­ma iz 19 ze­ma­lja, na Po­li­go­nu „Ala­bi­no”, na­do­mak Mo­skve. Na­ši ten­ki­sti su u fi­ni­šu za­u­ze­li še­sto me­sto, a pekari Vojske Srbije, koji su uz pekarske demonstrirali i veštine rukovanja oružjem, u di­sci­pli­ni „Polj­ska ku­hi­nja”, plasirali su se na tre­ću po­zi­ci­ju.

TEMA – Kul­tur­na ba­šti­na Sr­bi­je: KOC­KA­NjE S BLA­GOM
U FOKUSU – Mi­ni­star Vu­lin na Me­đu­na­rod­nim voj­nim igra­ma u Ru­skoj Fe­de­ra­ci­ji: PO­TVR­DA PRI­JA­TELj­STVA
INTERVJU – Pukovnik Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade: NOVI UZLET
ODBRANA – Dan rečnih jedinica i Rečne flotile: SNAGA PANONSKIH MORNARA

Re­gi­o­nal­ni cen­tar Mi­ni­star­stva od­bra­ne Be­o­grad: GRA­ĐA­NI U OD­BRA­NI
DRUŠTVO – Rečni bojni brod „Sava”: JEDINSTVENO KULTURNO DOBRO

Sa snimanja serije „Nemanjići”: OTRGNUTO OD ZABORAVA

Čovek, rat i smrt: POTISKIVANjE STRAHA

FELjTON – Vojne parade (4): LABUDOVA PESMA
KULTURA – Bi­ser ne­pro­la­znog sja­ja – Ga­le­ri­ja Do­ma Voj­ske Sr­bi­je: UMET­NOST NA DAR

SPORT – Osmi CISM Tre­ning kamp na Ko­pa­o­ni­ku: IS­PU­NjE­NA OČE­KI­VA­NjA

SPECIJALNI PRILOG – Vek i po od predaje utvrđenih gradova Srbiji: VELIKA POBEDA KNEZA MIHAILA

„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.