30.08.2017

Izložba „Čitanje linije“ od danas pred građanima Čačka



Danas je u Narodnom muzeju Čačak otvorena izložba grafika „Čitanje linije“, iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije.  Dobrodošlicu gostima poželela je direktorka muzeja, Delfina Rajić, ističući da je ova izložba po sadržini i kvalitetu jedna od najboljih koja je gostovala u Čačku.

Prisutne je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Čačka, Vladan Nikolić koji je čestitajući 65 godina rada Narodnog muzeja Čačak, rekao da su radnici ove ustanove svojom kreativnošću i posvećenošću uspeli da na pravi način sačuvaju i predstave istoriju ovog kraja.

U ime Medija centra „Odbrana“ obratila se načelnica Odeljenja za zajedničke poslove – potpukovnik Biljana Pašić, koja je naglasila da ove dve ustanove kulture imaju dugogodišnju uspešnu saradnju koja je rezultirala izložbama u galerijskom prostoru Doma Vojske Srbije, te da je ovo prvi put da se neka od izložbi iz bogate umetničke zbirke Doma izlaže pred građanima Čačka.  
 
 
Postavku koja će trajati do 30. septembra 2017. godine čine radovi Branka Šotre, posleratnog osnivača i utemeljivača izložbene delatnosti Doma Vojske Srbije, zatim Đorđa Andrejevića Kuna, Mersada Berbera, Lazara Vujaklije, Emila Dragulja, Safeta Zeca, Aleksandara Lukovića, Branka Miljuša, Franca Miheliča i mnogih drugih.

 
Proglašavajući izložbu otvorenom, načelnica Galerije Doma VS, viši kustos Jelena Knežević poručila je da je „izložba svojevrstan uvid u razvoj grafičke umetnosti pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka na tlu Jugoslavije, uz stavljanje akcenta na nekoliko autora koji se smatraju reprezentima srpske umetnosti novijeg doba.“