12.09.2017

Promocija dvojezične brošure Nacionalnog akcionog plana



U beogradskom Domu Vojske Srbije danas je promovisana dvojezična brošura Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacaija – Žene, mir, bezbednost u Republici Srbiji (2017 - 2020).
Govoreći o Značaju efikasnog sprovođenja tog dokumenta, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković istakao je da je brošura, nastala kao proizvod rada radne grupe Vlade a na inicijativu Ministarstva odbrane, doprinela javnoj promociji ciljeva koje Republika Srbija postavila na planu rodne ravnopravnosti i očuvanja mira i bezbednosti u zemlji i u svetu.
 
–  U procesu ocenjivanja prethodnog Nacionalnog akcionog plana, koji je realizovalo multisektorsko koordinaciono telo, uz stručnu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova, visokom ocenom je vrednovana politička rešenost, institucionalna izgrađenost i dostignuća u oblasti rodne ravnopravnosti  u Republici Srbiji – rekao je Živković i izneo podatke uporedne analize zastupljenosti žena i muškaraca u pojedinim institucijama u okviru sistema bezbednosti.

Prema tim pokazateljima, zastupljenost žena u sistemu bezbednosti  2010. godine je iznosila 27,4 posto, dok je u junu ove godine procenat žena zaposlenih u ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, kao i u Bezbednosno-informativnoj agenciji, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Upravi carina i Sektoru za bezbednosnu politiku MIP - 31,32 procenta.

–  Takođe, prema podacima iz 2010. godine zastupljenost žena na rukovodećim komandnim dužnostima u institucijama u sistemu bezbednosti iznosila je 14,47 posto, dok je u junu ove godine 17,47 a taj procenat će u budućnosti rasti, jer se žene sve više upisuju u srednje vojne škole, Vojnu akademiju i ostale ustanove koje školuju kadar za sistem bezbednosti – rekao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković i dodao da, zahvaljujući svemu dosad urađenom, danas devojke u Srbiji mogu potpuno ravnopravno s muškarcima da konkurišu i školuju se u svim oblastima vojnog obrazovanja i usavršavanja.
 
O izgradnji partnerstva u sprovođenju antidiskriminacionih mera i politici rodne ravnopravnosti, govorila je Nina Mitić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je istakla da je sigurna kako je radna grupa potpuno opravdala očekivanja javnosti i da je pred njima izdanje dokumenta koje će poslužiti za primer drugim zemljama za izradu njihovih nacionalnih planova.
 
– Nadamo se će OEBS i u budućnosti nastaviti da podržava sprovođenje NAP-a u Srbiji, baš kao i organizacije civilnog društva i lokalne samouprave. Takođe, očekujemo da će brošura naći brz put do krajnjih korisnika, zahvaljujući efikasnom radu operativnog tela za sprovođenje tog plana, čije je konstituisanje u toku – rekla je Nina Mitić i dodala da je za sprovođenje plana potrebno više od reči, dokumenta i opredeljenja, potrebni su istinski motivisani i posvećeni ljudi.

Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, predsednik Radne grupe Vlade za izradu Nacionalnog akcionog plana govoreći o počecima Radne grupe i čitavog procesa , istakao je da mu „nije bilo svejedno“, imajući u vidu veliku odgovornost.

–  Tema je veoma važna i osetljiva,  rokovi veoma kratki, a od nas su očekivali kvalitetan tekst. Pred nama je bio i izazov saradnje s civilnim društvom, koji smo uspešno rešili -  rekao je Peruničić koji je istakao da je imao veliku čast i zadovoljstvo da sarađuje s članovima Radne grupe, te da misli da su uradili dobar posao.

On se posebno zahvalio OEBS-u, Kancelariji za saradnju s civilnim društvom Ministarstva odbrane, kao nosiocu posla, organizacijama civilnog društva i Fakultetu za bezbednost Univerziteta Union
Ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji približio je prisutnima partnerstvo Misije OEBS-a u Srbiji sa državnim organima i organizacijama civilnog društva u izradi i sprovođenju NAP-a za primenu Rezolucije 1325 SB UN.

On je podsetio da je Rezolucija potvrdila veoma bitnu ulogu žena u sprečavanju i rešavanju konflikata mirovnim pregovorima, izgradnji i očuvanju mira, humanitarnom pristupu i postkonfliktnoj rekonstrukciji.

– Lepa koincidencija je da je Srbija prošle nedelje preuzela rotirajuće predsedavanje OEBS-ovim  Forumum za bezbednosnu saradnju i tom prilikom ministar spoljnih Poslova Ivica Dačić istakao je da će primena ove Rezolucije biti prioritet, a ministar Đorđević sutra putuje u Beč kako bi se obratio zemljama učesnicima OEBS-a,  gde će imati priliku da predstavi rad Srbije na implementaciji Rezolucije – rekao je Ambasador Oricio i dodao da OEBS prepoznaje rod kao ključni aspekt u ciklusu upravljanja konfliktima i zbog toga se organizacija obavezala da uvede rodnu ravnopravnost u sve svoje aktivnosti.

Prema njegovim rečima, u tom pogledu, misija OEBS u Srbiji, na bazi pravog i iskrenog partnerstva, pružila je podršku naporima Vlade Srbije da razvije novi Nacionalni akcioni plan za sledeće tri godine, ali da podrška ne bi bila moguća bez donacije Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

U diskusiji na temu „Izazovi sprovođenja NAP-a i kako ih uspešno savladati“, koju je moderirala Zorana Antonijević, predstavnica misije OEBS-a u Srbiji, učestvovali su Stojanka Lekić, članica Radne grupe Vlade i predsednica Komisije za praćenje sprovođenja NAP u Skupštini AP Vojvodine, dr Biljana Stojković, koordinatorka izrade NAP-a iz Ministarstva odbrane, dr Zorica Mršević, predstavnica Instituta za društvena istraživanja i rukovodilac podrupe za izradu NAP-a i potpukovnica mr Svetlana Janković, članica Radne grupe Vlade.

 Događaju, u organizaciji Ministarstva odbrane, u saradnji s Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom i Misijom OEBS-a u Srbiji, prisustvovali su visoki domaći zvaničnici i članovi Radne grupe Vlade za izradu tog dokumenta, diplomatsko-konzularni predstavnici stranih zemalja u Republici Srbiji sa kojima je ostvarena saradnja u primeni Rezolucije 1325 SB UN, predstavnici međunarodnih organizacija, kao i predstavnici organa državne uprave, lokalne samouprave, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.


Od kako je navedeni plan usvojen Zaključkom Vlade i objavljen u „Službenom glasniku“, 30. maja ove godine, Ministarstvo odbrane je službenom prepiskom pozvalo sve aktere da se uključe u njegovo sprovođenje, izradom svojih planova aktivnosti za sprovođenje NAP-a i obrazovanjem predviđenih tela i mehanizama.

S obzirom na veliki broj predviđenih aktera za sprovođenje NAP-a u organima državne uprave, jedinicama lokalne samouprave, akademskoj zajednici, medijima i organizacijama civilnog društva, radi efikasnijeg sprovođenja tog plana, i javne promocije sadržaja tog dokumenta, na inicijativu Ministarstva odbrane,  u saradnji sa Radnom grupom Vlade za izradu NAP-a, Misija OEBS-a u Srbiji je realizovala izdavanje dvojezične brošure NAP-a, na srpskom i engleskom jeziku, čijom promocijom i distribucijom do krajnjih korisnika se unapređuje sprovođenje ovog plana i doprinosi javnoj promociji ciljeava NAP-a.
 
 
photoFOTO GALERIJA