19.09.2017

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", koncert hora "Srbadija"



Sinoć je u Domu Vojske Srbije pod dirigentskim palicama dr Jelene Milićević Trakilović i dr Desanke Trakilović održan koncert hora „Srbadija“ iz Bijeljine. Ovaj koncert deo je manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, koja će trajati do 21. septembra i obuhvata četrdesetak događaja u 20 gradova širom Srbije.

Hor „Srbadija“ osnovan je 1899. godine, a posle prekida nakon Drugog svetskog rata, obnovljen je 1992. godine, od kada pored pevanja na svetim liturgijama nastupa na mnogobrojnim međunarodnim festivalima i takmičenjima.
„Srbadija“ je dobitnik niza priznanja među kojima se ističu odličja Srpske pravoslavne crkve – ordeni Svetog Save II i III stepena i orden Njegoša I reda, kojim ih je odlikovao predsednik Republike Srpske povodom 110. godine od osnivanja hora. Na svetskoj rang listi horova „Srbadija“ zauzima 16. mesto u kategoriji tradicionalne muzike i 105. mesto na ukupnoj rang listi, zbog čega predstavlja najbolje rangirani hor iz Republike Srpske i regiona.

Deo repertoara izvedenog u Domu Vojske činile su pesme sa Kosova, splet ruskih i ukrajinskih narodnih pesama, „Milost mira“ i „Kondak Presvetoj Bogorodici“ (M. Govedarica), „Zavjet“ (M. Matović), „Srpkinja“ (I. Bajić), „Ovo je Srbija“, „Tamo daleko“.

Deo tonskog zapisa koncerta možete preuzeti OVDE.