26.09.2017

Kolektiv Medija centra "Odbrana" u poseti Domu Narodne skupštine RS



Kolektiv Medija centra „Odbrana“ posetio je juče Dom Narodne skupštine i izložbu slika koja je priređena povodom 110 godina postojanja ovog zdanja.

Dom Narodne skupštine izgrađen na mestu gde je 30. novembra 1830. godine održana velika Narodna skupština na otvorenom i pročitan sultanov Hatišerif, kojim je srpski narod dobio pravo na slobodu, a Miloš Obrenović postao nasledni knez srpske države.

Kamen temeljac za izgradnju zgrade položen je 27. avgusta 1907. godine, u prissutvu kralja Petra Prvog Karađorđevića, a u temelje je tom prilikom ugrađena povelja sa imenima kralja, mitropolita i glavnog arhitekte Jovana Ilkića.

Izgradnja Narodne skupštine tadašnje Kraljevine Jugoslavije završena je 1936. godine. Iste godine 19. oktobra  zdanje je otvoreno, a već 20. oktobra u njemu je održana prva sednica novog saziva.

Od 1945. godine zgrada je korišćena kao predstavnički dom Demokratske Federativne Republike Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbije  i Crne Gore, a od 3. jula 2006. godine zvanično je postala Dom Narodne skupštine Republike Srbije.
 
photoFOTO GALERIJA