05.10.2017

"Čitanje linije" u Narodnom muzeju Kragujevac



Izložba grafika "Čitanje linije" iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije, danas je otvorena u Narodnom muzeju Kragujevac. Dobrodošlicu gostima poželeo je Nenad Đorđević, direktor muzeja, a zatim se u ime Medija centra "Odbrana" obratio potpukovnik Borko Lepojević.
- Saradnju sa Narodnim muzejom Kragujevac započeli smo prošle godine, kada smo zajedno sa Generalnim sekretarijatom predsednika Republike Srbije i Narodnim muzejom Čačak predstavili prestižnu izložbu odlikovanja vojvode Petra Bojovića – „Znamenja slave i časti“.  Ipak, moram da priznam da mi je posebno zadovoljstvo što vam se danas, po prvi put, samostalno predstavljamo sa jednom od izložbi iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije, poručio je potpukovnik Lepojević.
Izložbu je otvorila viši kustos i načelnica Galerije Doma Vojske Srbije, Jelena Knežević, objasnivši posetiocima da izbor od 35 dela, koja čine postavku „Čitanje linije“, donosi na uvid javnosti razvoj grafičke umetnosti pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka na tlu Jugoslavije, uz stavljanje akcenta na nekoliko autora koji se smatraju reprezentima srpske umetnosti novijeg doba, poput Đorđa Andrejevića Kuna, Mersada Berbera, Lazara Vujaklije, Emila Dragulja, Safeta Zeca, Aleksandara Lukovića, Branka Miljuša, Franca Miheliča...
Izložba će biti otvorena do 23. oktobra 2017. godine.