11.10.2017

"Poetika i sudbina 20. veka" pred građanima Pančeva



U Narodnom muzeju Pančevo sinoć je otvorena izložba „Poetika i sudbina 20. veka“ koja je deo bogate kolekcije Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije.
 
Na otvaranju izložbe građanima Pančeva, koji su prošle godine imali prilike da vide  i izložbu „Ispovesti jugoslovenske moderne“, obratili su se: pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“, Miroslav Birclin, v. d. direktora Narodnog muzeja Pančevo i viši kustos Jelena Knežević, načelnica Galerije Doma Vojske Srbije.
 
Pukovnik Karapandžin je istakao da se poetika ove izložbe ogleda  u spajanju kreativnih svetova i specifičnih izraza, koji su nadišli politička, nacionalna i bilo koja druga ograničenja.
- Uprkos svemu što se dešavalo u 20. veku, sudbina svih stvaralaca, čija dela posmatramo, svila se oko umetnosti, u kojoj su, bez obzira na različitosti, svi oni ujedinjeni, zaključio je pukovnik.
 
Vršilac dužnosti direktora Narodnog muzeja Pančevo, Miroslav Birclin je izrazio zadovoljstvo što će građani Pančeva ponovo imati priliku da pogledaju izložbu  koja obuhvata značajna ostvarenja nastala tokom 20. veka uključujući i period neposredno posle Drugog svetskog rata, čijom analizom se može sagledati razvoj likovnog stvaralaštva na području nekadašnje Jugoslavije.
 
Otvarajući postavku, viši kustos Jelena Knežević, rekla je da će od večeras zidove Narodnog muzeja Pančevo krasiti radovi Vlaha Bukovca,  Ljube Ivanovića, Save Šumanovića, zatim dela Mila Milunovića, Ljube Babića, Koste Hakmana, Jovana Bijelića, te da najveći deo izložbe čine dela srpskih i jugoslovenskih umetnika nastalih tokom druge polovine 20. veka, počevši od Zore Petrović, Milana Konjovića, Marka Čelebonovića, Ljubice Cuce Sokić i drugih velikana jugoslovenskog likovnog stvaralaštva.
 
Izložbu koju je do sada videlo 30.000 posetilaca širom Srbije, Pančevci će biti u prilici da pogledaju do 31. oktobra  2017. godine.
 
photoFOTO GALERIJA