17.10.2017

Promocija knjige "Jevanđelski motivi u epskoj poeziji"



U Domu Vojske u Beogradu danas je u prisustvu brojnih poštovalaca pisane reči promovisana knjiga protojereja-stavrofora dr Sava B. Jovića „Jevanđeljski motivi u epskim narodnim pesmama“.

Govoreći o knjizi, njegova svetost patrijarh Irinej podsetio je da narodne epske pesme u sebi sadrže moralnu vrednost koja se prenosila i prenosi s kolena na koleno, napominjući da smo, nažalost, u našem vremenu stavili malo po strani dragoceno duhovno blago narodne pesme. On je istakao da je jedan od ključnih zadataka čitavog društva, a posebno obrazovnog sistema da mlađim naraštajima prenese lepotu, značaj i uzvišenost narodnih pesama.

Zoran Gutović direktor „Pravoslavne reči“ istakao je da je knjiga „Jevanđeljski motivi u epskim narodnim pesmama“ svojevrsna srpska epska biblija, koja baca novo svetlo na pesme iz predkosovskog i kosovskog ciklusa, otkrivajući u njima hrišćanske motive koji nas uče o smislu života, pravdi i istini.

Profesor dr Aleksandar Jovanović, mentor disertacije iz koje je nastala knjiga koja je danas promovisana, istakao je da je reč o izvanrednoj studiji koja će uskoro imati primenu u obrazovnom sistemu đaka osnovnih i srednjih škola, ali i studenata književnosti i bogoslovije. Kao autor predgovora knjige, Jovanović je istakao da je Jović uradio pionirski posao ukazujući kroz analizu 60 narodnih pesama iz Vukovih knjiga na prisustvo jevanđeljskih motiva u epskim pesmama. On je podsetio da su naši preci visoka moralna načela usvajana upravo na liturgijama kasnije utkali u usmena predanja koja su prenošena s generacije na generaciju.

Autor pogovora i profesorka metodike nastave, prof. dr Zona Mrkalj, istakla je da je knjiga rukopis koji ukazuje na dvostruku semantiku – književnu i teološku, upućujući na neophodnost da epske pesme sagledamo i izvan mitološke ravni. Ona podseća da autor ne nudi konačna rešenja i interpretacije, već novu perspektivu, budeći u čitaocima želju za samostalnim promišljanjem.

U svojoj besedi akademik Matija Bećković istakao je da je knjiga studija koja je jedinstvena i po naslovu i po sadržaju, nastala kao rezultat dugogodišnjeg opsežnog autorovog proučavanja. On je istakao da je i sam život protojereja Jovića poput epske pesme, podsetivši prisutne da je autor kao mladi sveštenik proveo pet godina u zatvoru u Zenici. On je izrazio žal što takvih i sličnih studija nema više, što je, kako je podvukao, posledica vremena kada su religija i vera poricane u našem društvu.

Autor knjige protojerej-stavrofor dr Savo B. Jović zahvalio je svima koji su mu pomogli u radu istakavši da bez njihove podrške „Jevanđeljski motivi u epskim narodnim pesmama“ ne bi ugledala svetlost dana. On je podsetio da uprkos vremenskoj distanci postoji nit koja povezuje vremena u kojima su nastajale epske pesme i današnje vreme a to je želja za zajedništvom. On ističe da treba da budemo ponosni na naše usmeno stvaralaštvo koje predstavlja bogato kulturno nasleđe našeg naroda i da upravo zato imamo obavezu da ga približimo i prenesemo pokolenjima koja dolaze za nama.  

U umetničkom delu programa učestvovali su Hor „Stanković“, pevačka grupa „Vez“, srpski pojac Ljubomir Ljuba Manasijević i guslarka Bojana Peković.
 
photoFOTO GALERIJA