27.10.2017

Otvarena izložba "Mauthauzen 106621"



KLIKNITE OVDE ZA VIRTUELNU TURU KROZ GALERIJU !

U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena izložba slika i crteža Miloša Bajića „Mauthauzen 106621“.

Otvarena izložba Mauthauzen 106621Pozdravljajući prisutne, direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin podsetio je da je pre tačno pola veka, na ovom istom mestu, u tadašnjoj Galeriji Doma Jugoslovenske narodne armije u Beogradu premijerno predstavljena izložba slika iz ciklusa velikog formata „Mauthauzen 106621“ autora Miloša Bajića.

–Tih dana Beograd je imao priliku da se upozna sa 15 autentičnih crteža nastalih u vreme zatočeništva Miloša Bajića u logoru Mauthauzen 1944. i 1945. godine. Na izložbi su bili predstavljeni i radovi iz 1966. i 1967. godine, nastali na osnovu autentičnih radova, rekao je direktor Medija centra „Odbrana“, naglasivši da su  simboličnim nazivom „Između kamenoloma i krematorijuma“ 14 slika i četiri crteža ukazivali na strahotu i golgotu stradanja.

Pukovnik Karapandžin zahvalio je Vojnom muzeju iz Beograda, Savremenoj galeriji iz Zrenjanina i Subotice i galeriji „Rajko Mamuzić“ iz Novog Sada što su omogućili  publici „da svedočanstvo jednog vremena pogleda kroz vizuru izložbe Miloša Bajića“.

Otvarena izložba Mauthauzen 106621Strahote logora sin Miloša Bajića, Darko Bajić, video je samo na crtežima i slikama, jer njegov otac o tome nije hteo da govori. Iz njegovih dela Darko je pokušao da razume kako je njegov otac uspeo da preživi pakao logora.

– Mislim da ga je ta linija, ti crteži, kojih je krišom nacrtao preko 150, i koji su obeležili čitav njegov opus, održali u životu, rekao je Darko Bajić, napominjući da su crteži sačuvani zahvaljujući Miloševim prijateljima, koji su ispraznili jednu bocu protiv-požarnog aparata i u nju skrivali crteže i sva bitna dokumenta koja su želeli da sačuvaju.

Inicijativom porodice Miloša Bajića, 2016. godine započela je realizacija internacionalnog projekta „Mauthauzen”, koji osim dokumentarnog filma o stradanju naroda u logorima tokom Drugog svetskog rata, sadrži i deo posvećen obeležavanju pola veka od premijernog prikazivanja izložbe Mauthauzen 106621.

Otvarena izložba Mauthauzen 106621Izložbom „Mauthauzen 106621“  u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije predstavljen je izbor crteža i slika iz ciklusa „Mauthauzen“, dok je publikacija svojevrsni reprint izdanja iz 1975. godine, uz dodatak izabranih crteža iz zatočeništva dospelih do autora nakon oslobođenja.

Nakon otvaranja izložbe, premijerno je prikazan deo filma „Mauthauzen 106621“, autora Darka Bajića, na kome je počeo da radi pre gotovo pola veka i u kome je pokušao da prikaže život svog oca i njegovih drugova u Mauthauzenu.

Svi zainteresovani postavku mogu pogledati do 27. novembra 2017. godine.
 
photoFOTO GALERIJA