27.10.2017

Hronika Sajma knjiga, 5. dan



Predstavljene knjige:
 
O admiralu Ernestu Trubridžu i Srbima, herojima američke vojske
 
Već duže vreme, obavezan deo izdavaštva MC „Odbrana“ čine dela i teme kojih se drugi ili nisu dosetili, ili su ređe zastupljeni u našoj istoriografiji i publicistici. To je slučaj i sa dve danas predstavljene knjige – „Srbi, američki ratni heroji“ Dušana Babca, izdanje MC „Odbrana“, i „Zaboravljeni admiral ser Ernest Trubridž, izvodi iz dnevnika 1915. – 1919.“, prirećivača Miloša Šarenca, saizdavaštvo MC „Odbrana“, Radio Televizije Srbije i ambasade Velike Britanije.
 
Promociji je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, a pukovnik Stevica Karapandžin, direktor MC „Odbrana“ u svom obraćanju je istakao: „Sećamo se svih naših saveznika, ruskih, francuskih, britanskih i drugih savezničkih misija. Otud je bilo prirodno da se u Srbiji konačno pojavi knjiga o pomalo zaboravljenom admiralu Trubridžu. Takođe, prošle godine je naš dugogodišnji saradnik Dušan Babac objavio delo o Srbima, oficirima u ruskoj vojsci do 1917. godine, i tu je kopča sa knjigom koju danas objavljujemo – naši sunarodnici su iz svih svojih krajeva, vođeni mukom, išli u druge zemlje i delove sveta, pa su se tako mnogi od njih našli i u Sjedinjenim Državama.“
 
Za Draganu Marković, urednicu izdanja MC „Odbrana“, Dušan Babac, autor knjige o Srbima herojima američke vojske, je neko ko spada među one što su obukli košulju srećnog čoveka i svoj hobi pretvorili u izvanredan kreativni posao: „Sakupiti 220 biografija američkih Srba  bio je veliki podvig. Ova tema i biografije nisu nikada do sada sistematizovani. Autor je knjigu posvetio svakom Srbinu vojniku, ma koju uniformu nosio.“
 
Istoričar Mile Bjelajac, recenzent knjige, podsetio je na to da su Srbi mnoge uniforme nosili, američke, ruske, francuske, kanadske, ali da su često bili nepravedno zapostavljeni u sećanjima tih država: „Bilo je tužno videti da na obeležavanju godišnjice iskrcavanja u Normandiji nema srpske zastave, ali je zato bilo zastava onih koji su se borili protiv saveznika – Hrvatske i Nemačke. Iako su se mnogi Srbi tada iskrcali zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima. Ploča u Domu Invalida u Parizu koja svedoči o našem doprinosu takođe je bila uklonjena, u vreme kad je o nama građena isključivo crna slika za potrebe geopolitike. Isto je bilo i sa pločom na mestu potpisivanja primirja.“ Blejajac je izneo i neke konrektne rezultate istraživanja Dušana Babca – na hiljade Srba, počev od Đorđa Šagića/Džordža Fišera je nosilo američku uniformu, hrabro. Bilo je situacija da su se sunarodnici nalazili na različitim stranama sukoba koje je vodila američka vojska, na primer u američkom građanskom ratu. U ovoj knjizi se nalaze samo oni odlikovani najvišim američkim odlikovanjima, a među njima je 15 admirala i generala. Više Srba je služilo i u kancelarijama američkih predsednika.
 
„Zato će ova knjiga mnogo značiti našim ljudima koji žive u SAD“ , rekao je Bjelajac.
 
Sam autor, Dušan Babac je izričit: „Sinopsisi u dokumentima koja prate svako odlikovanje su kao neki filmski scenariji klasičnog Holivuda, oni detaljno opisuju dela zbog kojih je neko odlikovan. Ali u klasičnom Holivudu kad se govori o vojsci postoji podela pripadnika te vojske, na neke Italijane, Latinoamerikance, Irce, itd. Nigde nema nijednog Srbina. A podvizi koje su naši ljudi izvodili su poput onih u najvećim američkim filmovima. Ovo je vreme u kome su činjenice potisnute, zanemarene, u kome se barata uverenjima, mišljenjima. Ja smatram da činjenice moraju biti glavne. U ovoj knjizi su samo one, činjenice, nema mitomanije. Dokumenta su tu. Zato neka ona posluži kao malo sredstvo za promociju nas kao naroda.“
 
Druga predstavljena knjiga, dnevničke beleške admirala Trubridža, zajednički su projekat MC „Odbrana“, RTS, i ambasade Velike Britanije. Snežana Zarić sa RTS je rekla da je reč o projektu koji se desio slučajno – tokom istraživanja i rada na filmu &39;Srbi na Krfu&39;, saznala je za dnevnike ovog britanskog vojskovođe u Londonu, a onda, zhvaljujući njegovoj porodici, videla da je reč o čoveku koji je odlikovan brojnim srpskim ordenjem pa se zapitala čime je on to Srbiju zadužio.
 
„Sada, zahvaljujući istraživanju, znamo“, kazala je Zarićeva odajući priznanje priređivaču. „Dnevnik koji se inače bavi periodom od 1915. do 1919. godine, je bio delom u rukopisu, a delom otkucan na pisaćoj mašini. Sve to je trebalo pročitati, razumeti, prirediti.“
 
Zarićeva je dodala da je reč o osobitom iskoraku – admiral Trubridž je umeo da oda priznanje srpskoj vojsci ali i da bude žestok kritičar, koji nije štedeo ni nas a ni savezničke misije. Priređivač, istoričar Miloš Šarenac, kaže da je knjiga zbog toga nesumnjivo pomalo kontroverzna i da samo njeno objavljivanje pokazuje hrabrost svih učesnika u projektu:
 
„Admiral Trubridž je znao da bude žestok kritičar. Ali, smatramo da je ovo put kojim nauka definitivno napreduje.“
 
Promocija je bila dobra prilika da se najavi izdavanje nekada čuvenog časopisa „Ratnik“.
 
Promociji je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin. Ministar Vulin je potom gostovao na tribini MC „Odbrana“ o vojnoj neutralnosti, zajedno sa generalom Milanom Mojsilovićem, vd pomoćnika ministra za politiku odbrane, Branimirom Filipovićem, pomoćnikom ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, i Brankom Rakićem, profesorom međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu. 
 
Tribina: Vojnu neutralnost brani jaka vojska 
 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin učestvovovao je danas na tribini „Vojna neutralnost“, koju je organizovao Medija centar „Odbrana“ na svom štandu Beogradskog sajma na Međunarodnom sajmu knjiga. 

Na tribini su, takođe, učestvovali i v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane general-major Milan Mojsilović, pomoćnik ministra spoljnih poslova ambasador Branimir Filipović, profesor dr Branko Rakić sa Pravnog fakulteta, a moderator tribine bio je kapetan Aleksandar Petrović.

Ministar Vulin je, tom prilikom izjavio da je politika vojne neutralnosti trajno i temeljno opredeljenje države Srbije.

- Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant vojske Aleksandar Vučić veoma temeljno radi da se naša vojna neutralnost razume i prihvati na svim tačkama sveta. I za takvu politiku mi imamo poštovanje, ali da bi takva politika bila moguća, potrebno je da imamo snažnu vojsku, potrebno je da imamo vojsku koja je snažan odvraćajući faktor i za koga svi razumeju i znaju da se ne isplati napadati Srbiju, i da bi cena agresije na Srbiju i na njenu vojsku bila jednostavno previsoka  - naglasio je inistar Vulin.

Upravo zbog toga, prema rečima ministra odbrane, državno rukovodstvo Srbije, na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem intenzivno radi na poboljšanju aterijalnog položaja pripadnika Vojske Srbije.

- Očekujem, ne samo povećanje plate, ne samo povećavanje dnevnica, ne samo povećavanje materijalnh nadoknada, već i, vrlo brzo, izlazak sa projetkom masovne stambene izgradnje, koja će za sve pripadnike bezbednosnog sektora omogućiti da imaju krov nad glavom i da njihove porodice budu zbrinute i isgurne, a onda će i oni biti i sigurni i zbrinuti i ponosni. Srbija ima kao svoj cilj, kao svoju politiku i kao svoje trajno opredeljenje politiku vojne neutralnosti i za to joj je potrebna snažna, organizovana i zadovoljna vojska – poručio je ministar Vulin.
 
Zastava Film i istorija multimedijalne nastave u vojnim školama
 
U nekoliko decenija   postojanja, Zastava Film je napravio na stotine filmova i televizijskih priloga, a mnogi od njih su bili nagrađivani na mnogobrojnim festivalima. Međutim, ova filmska kuća je imala i drugo polje rada – radila je nastavne filmove korišćene u obuci starešinskog kadra i vojnika. Iako stručni, ovi filmovi su i danas veoma   atraktivni ne samo za struku već i za istraživače koji se bave povešću naše vojske, ali i širu publiku. Zato je peti dan nastupa ZF na Sajmu knjiga bio rezervisan za četiri kratka nastavna filma. Filmovi su bili namenjeni obuci alpinista, pilota na čuvenom „Super Galebu“, skijanja, i svim jedinicama uključenim u izvođenje pomorskog desanta. 
 
photoFOTO GALERIJA