10.11.2017

Grupni portret, od dokumenta do umetnosti



Grupni portret, od dokumenta do umetnostiOd samih svojih početaka, fotografija se suočila sa stalnom potrebom vremena i događaja, ljudi, da bude svojevrsni dokument-svedočanstvo, ali i željama stvaraoca da svaki kadar pretvore u umetnost. Ovoj večitoj borbi dva elementa nije mogla uteći ni reportažna fotografija. Tako se fotografija pokazala kao pogodno sredstvo da se njen stvaralac izrazi u punoj meri. Čak i ako su predmet njegovog interesovanja portreti, pojedinčani ili grupni, što je slučaj sa autorom večeras otvorene izložbe fotografija u Domu Vojske Srbije, Goranom Zlatkovićem, zvaničnim fotografom nekoliko inostranih ambasada u Srbiji, i autorom više pojedinačnih i grupnih izložbi i kustoskih projekata.

Grupni portret, od dokumenta do umetnosti„Izložbom koju danas predstavljamo ulazimo u nov koncept sagledavanja fotografije koji nas odvodi u nove oblasti, obogaćuje nas novim iskustvom i dokazuje da je jedino potrebno promeniti percepciju kroz koju posmatramo, razumemo i doživljavamo fotografiju“, rekla je otvarajući izložbu ovog autora, Jelena Knežević iz MC „Odbrana“. 
Naime, izložba se bavi grupnim fotografijama diplomata akreditovanih u Srbiji sa posetiocima nekih njima važnih događaja, prijema... Na prvi pogled sterilne, a na drugi, pune detalja za pažljivog posmatrača, onih koji govore o odnosima. Upravo zato je Milan Aleksić, profesor Nove akademije umetnosti, rekao na otvaranju da ova izložba sadrži u sebi dva fenomena koji međusobno komuniciraju:

Grupni portret, od dokumenta do umetnosti„Sa jedne strane, to je fenomen grupnih portreta, a sa druge, živih skulptura, onih u kojima se grupa ljudi postavi u određenoj pozi i stoji tako petnaestak sekundi. Goran Zlatković oba ova fenomena izmešta iz arhive i uvlači u komunikaciju, međusobno druženje.“

Sam autor, Goran Zlatković, rekao je da sebe smatra srećnim čovekom jer može da radi i pokaže to što stvara. Posebno se zahvalio Zoranu Đorđeviću, ministru za rad i socijalna pitanja, koji mu je pružio, kako kaže, ključnu pomoć u realizaciji ove izložbe. Ministar Đorđević je izložbu proglasio otvorenom.
 
photoFOTO GALERIJA