12.11.2017

Obeležena krsna slava Medija centra „Odbrana" Sveti kralj Milutin



Medija centar „Odbrana" je danas u Domu Vojske Srbije obeležio krsnu slavu – Svetog kralja Milutina, u pisustvu velikog broja gostiju.

Svetu arhijerejsku Liturgiju, u paraklisu posvećenom tom svetitelju, služio je Episkop moravički Antonije Pantelić, vikarni episkop Patrijarha srpskog Irineja, koji je pristutnima preneo pozdrave Njegove Svetosti.

U besedi nakon Liturgije, on je, čestitajući slavu domaćinima, govorio o žitiju kralja Milutina, njegovog brata Dragutina i majke Jelene,  i tom prilikom podsetio da je Sveti Kralj, po obećanju, za života podigao više manastira i crkava nego što je proveo godina na srpskom prestolu, i da je podizao bolnice i hramove i činio dobročinstvo prema ubogima. Pomogao je da se sagradi oko 40 crkava po Srbiji, Svetoj Gori i Jerusalimu.

Njegova majka Jelena Anžujska, u čast čijeg dolaska i venčanja sa kraljem Urošem Srpskim su u Ibarskoj dolinini, gde su se svatovi susreli, zasađeni jorgovani, (pa se i danas ta dolina zove Dolina jorgovana), ostaće zapamćena u srpskom narodu, između ostalog, i po tome što je sagradila i prvu žensku školu i bila velika majka mnogim srpskim devojkama.

Na kraju svoje besede Episkop moravički  Antonije je istakao:
– Znamo koliko je veliki zavet i obaveza služiti Bogu, ali kolika je i radost služiti svome otačastvu. To najviše zna naša vojska. Koliko ljubavi ugrađuje da bi postojao mir na zemlji, da bi postojala ljubav među ljudima. Da bi sačuvala  državni suverenitet i integritet, Vojska jako mnogo čini. Dok mi mirno odmaramo, naša vojska ne spava. Naša vojska čini to što čini našu državu državom i blagodareći duhu armije i blagodareći ljubavlju oficira povratila se i vera u vojska, povratila se vera naroda u vojsku, ali povratila se i ta hristoljubiva vera, jer vidimo da se mnogi hramovi, mnoge kapele, molitveni domovi u  kasarnama podižu, da imamo vojne sveštenike. I sve to nas podseća na veru kralja Milutina, na veru naših predaka – svetoga Stefana Nemanje, svetoga cara Dušana i mnogih naših velikih srpskih vođa, koji su učinili da naša zemlja i naši ljudi žive danas srećno na našoj zemlji.
Svečanost, kojoj su, osim zaposlenih u Medija centru „Odbrana", prisustvovali  prijatelji ustanove i gosti iz javnog života, na svetoj Arhijerejskoj liturgiji za pevnicom su uveličali „Srbski pravoslavni pojci“, dok je tokom trajanja slavske trpeze nastupila i Etno- grupa „Vez“.  

Ovogodišnji kum slave Medija centre „Odbrana“, potpukovnik Borko Lepojević, simbolično je, u prisustvu direktora te ustanove, pukovnika Sevice Karapandžina, predao deo slavskog kolača narednom domaćinu, zastavniku Nebojši Miletiću.

„Odbrana”, čije je sedište u beogradskom Domu Vojske Srbije, Svetog Kralja Milutina obeležava kao svoju krsnu slavu od prošle godine. 
photoFOTO GALERIJA