24.11.2017

Predstava „Solunci govore“ u Domu Vojske



Dramski tekst „Solunci govore”, Antonija Đurića, u režiji Cisane Murusidze i izvođenju mladih glumaca Akademije umetnosti iz Beograda i Banjaluke izveden  je večeras u prepunoj sali Doma Vojske Srbije. Reč je o jednoj od retkih predstava koje, pokrećući najdublje emocije i vraćajući nas našim korenima, nikoga ne ostavlja ravnodušnom.

Sedamdesetih godina prošlog veka Đurić je u listu „Politika ekspres“ sabrao svedočenja starih ratnika i objavio feljton u nastavcima „Solunci govore“, a koje je rediteljka Murusidze prvi put scenski uobličila 1981. godine na sceni Narodnog pozorišta.

U novijoj verziji rediteljka Murisidze napravila je novo scensko ostvarenje dodajući u obradi video inserte kao projekcije u predstavi u kojima je prezentovala ratni proglas regenta Srbije Aleksandra Karađorđevića od 29. jula 1914. kao i njegovu zapovest od 6. jula 1925.

Publika je u Domu Vojske Srbije imala priliku da vidi, vešto uklopljen u dramaturgiju i video zapis proglasa Crnogorcima, Kralja Nikole Petrovića, koji naređuje da se ne sme dozvoliti da srpska vojska bude napadnuta s boka, zatim video zapis govora majora Gavrilovića i mnogu drugu istorijsku tonsku dokumentaciju.

Dramska predstava „Solunci govore“ urađena je povodom 100. godišnjice Prvog svetskog rata u produkciji Akademije umetnosti iz Banja Luke i Akademije umetnosti iz Beograda, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije i Republike Srpske, a izvođena je sa patrijaršijskim blagoslovom Patrijarha srpskog gospodina Irineja.