25.11.2017

Svečano zatvaranje izložbe Mauthauzen 106621



Prethodne večeri, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije posetioci izložbe Mauthauzen 106621 Miloša Bajića bili su u prilici da vide tri nova dela iz fundusa Vojnog muzeja koja su prošla proces restauracije zahvaljujući Fondaciji Miloš Bajić.

„Ideja čitave akcije leži u želji da slike iz depoa izađu na svetlost galerija i da Beograd ne bude samo grad noćnog života već i grad galerija“, istakao je Darko Bajić reditelj i sin autora Miloša Bajića.

Podsećanja radi, pre tačno pola veka u Galeriji Doma Jugoslovenske narodne armije u Beogradu premijerno je predstavljena izložba slika iz ciklusa velikog formata Mauthauzen 106621 autora Miloša Bajića.
Izložbom Mauthauzen 106621 predstavljen  je izbor crteža i slika iz ciklusa Mauthauzen. Kuriozitet izložbe čine izabrani crteži tajno naslikani u koncentracionom logoru, koji su dospeli do autora nakon oslobođenja zahvaljujući njegovom prijatelju iz zatočeništva  dr Drahomiru Barti.
 
Inicijativom porodice Miloša Bajića, ćerke Jesenke i sina Darka Bajića, izložba je realizovana uz organizaciju Medija centra „Odbrana“, i  svesrdnu pomoć Vojnog muzeja, Savremene galerije Zrenjanin, Savremene galerije iz Subotice i Galerije  „Rajko Mamuzić“ iz Novog Sada.

Za sve posetioce koji nisu stigli da posete izložbu Mauthauzen 106621  Miloša Bajića, izložba je otvorena  do 27. novembra u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.
 
 
 
.


 
photoFOTO GALERIJA