29.11.2017

Predstavljena knjiga "Zapisi iz purpurnog vremena"



U Domu Vojske predstavljena je knjiga „Zapisi iz purpurnog vremena“, memoarsko-publicističko delo pukovnika u penziji Branka Kosića, kojim su otrgnuti od zaborava dani „borbe za očuvanje Republike Srpske i njene vojske“.

O knjizi su veoma isnpirativno i nadahnuto govorili recenzenti pukovnik dr Nedeljko Popara i istoričar dr Miroljub Vasić, dok je svoje utiske o pročitanoj knjizi i događajima koje autor opisuje, brojnim ljubiteljima knjige dramatično preneo i reditelj Mile Tomčić. Na kraju, autor je, zahvaljujući svima na podršci u izdavanju tog samizdata, posvećenog najbližim rođacima poginulim u vihoru rata, još jednom naglasio da istina o vremenu između 1992. i 1995. godine kada je uništena BiH, ali i rođena nova srpska država Republika Srpska, kad tada mora biti poznata.

 U 34 istinite priče, svedočanstva o tom vremenu, autor je dao potresne dokaze da srpski narod nije hteo sukobe i podele, ali da ih, voljom svetskih moćnika, nije mogao izbeći. Njegovi likovi iz naroda, oficiri i vojnici Vojske Republike Srpske, u svakom trenutku humani prema protivniku, bili su zaustavljeni na pola koraka, iznenađeni pred svojim vekovnim ognjištem primorani na odbranu od nasilnika koji su razarali zajednički život, U državi koja je zbog bezbrojnih različitosti i suprotstavljenih interesa, slikovito predstavljana kao leopardova koža, rat je razorio sve čega se dohvatio. Novostvorena Republika Srpska ostala je, na kraju, izraz sveopšte nacionalne želje da se opstane na prostoru na kome se odvajkada živelo. Za to su mnogi u Republici Srpskoj dali svoje živote i zato je, njima u spomen, napisana i ova knjiga, naglasio je autor.     
photoFOTO GALERIJA