05.12.2017

Predstavljena knjiga "Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995"



U Domu Vojske, u prisustvu dvojice ratnih komandanata Brigade, pukovnika Novice Gušića i Zorana Purkovića i pred nekoliko stotina ljubitelja knjige, među kojima je najviše bilo Nevesinjaca, komandanata i pripadnika jedinica Vojske Republike Srpske, javnosti je predstavljeno monografsko-memoarsko delo pukovnika Vojske Republike Srpske i načelnika Štaba Brigade Zorana Janjića, „Nevesinjska brigada u ratu 1992-95.“ O knjizi su, pored autora, govorili prvi čovek Opštine Nevesinje Milenko Avdalović, pukovnik Vojske Republike Srpske Nikola Guzina i general Svetko Kovač, rodom iz Nevesinja.

U knjizi su, na više od pet stotina stranica, uz mnoštvo skica, fotografija, šema, opisani gotovo svi događaji i ratna zbivanja koja su obeležila tri ratne godine u Nevesinju i Hercegovini, ali je najviše pažnje, s pravom, poklonjeno dvema ofanzivama, dvema herojskim bitkama vođenim na Mitrovdan 1992. i 1994. godine i zato nazvanim Prva i Druga mitrovdanska bitka, u kojima su pod komandovanjem najpre jednog, a zatim i drugog ratnog komandanta, srpski vojnici i oficiri Vojske Republike Srpske izvojevali dve značajne pobede. Pobede koje su omoguće opstanak srpskog naroda na prostoru Republike Srpske.

 U 15 poglavlja autor je pitko i romanskno izneo svedočenje o ratnom putu jedne od najboljih jedinica Vojske Srepublike Srpske, jedinice koja se 8. novembra 1992. godine podigla iz pepela i pred najezdom muslimanskih i hrvatskih ratnih hordi odbranila pravo na postojanje srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Autor je znalački predstavio ne samo brojna ratna zbivanja, već i okolnosti koje su pretodile sukobima tri  naroda, svedočenja učesnika u  bitkama i herojstvo naroda odlučnog da se odbrani.
photoFOTO GALERIJA